12/3/10

Υπολογιστές με το «γάντι»

Ο άνθρωπος θα χρησιμοποιεί εξ... αποστάσεως τα κομπιούτερ στο εγγύς μέλλον
Οσοι έχουν δει την ταινία Minority Report γνωρίζουν πως το 2054, σύμφωνα με το σενάριο, ακόμη και οι οθόνες αφής θα είναι ξεπερασμένες, αφού ο άνθρωπος θα χρησιμοποιεί τους υπολογιστές φορώντας ειδικά γάντια, απλώς κάνοντας στον αέρα τις κατάλληλες χειρονομίες. Πλησιάζοντας την τεντωμένη παλάμη προς τη μεριά του μόνιτορ, για παράδειγμα, το μηχάνημα θα «καταλαβαίνει» ότι πρέπει να μεγεθύνει τις εικόνες ή τα κείμενα που προβάλλονται εκείνη τη στιγμή.
Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως αυτή η τεχνολογία υπάρχει ήδη σήμερα και, ακόμη περισσότερο, πως αναπτύχθηκε από τον επιστήμονα του Media Lab του ΜΙΤ που, ως επιστημονικός σύμβουλος της ταινίας, πρότεινε να τη συμπεριλάβουν στην πλοκή της.

Εξοπλισμός
Πρόκειται για το σύστημα G-speak, το οποίο δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Oblong Technologies, την οποία, στο μεταξύ, είχε ιδρύσει ο εν λόγω επιστήμονας για να κατασκευάσει τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα επιτρέπει στους υπολογιστές να «καταλαβαίνουν» τις χειρονομίες. Κρίνοντας, μάλιστα, από την επίσημη παρουσίαση του εξοπλισμού πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο στην Καλιφόρνια, φαίνεται πως η εταιρεία πέτυχε τον στόχο της. Μπροστά από μερικές οθόνες, ο ιδρυτής της Oblong μπορούσε να αλλάζει τη θέση ολόκληρων άλμπουμ φωτογραφιών, να επιλέγει εικόνες από συγκεκριμένα άλμπουμ απλώς στρέφοντας τον δείκτη του χεριού του πάνω τους, να τις ζουμάρει ή να τις επαναφέρει στο κανονικό τους μέγεθος. Και βέβαια, χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο πληκτρολόγιο ή ποντίκι: «Με λίγα λόγια, καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο διάδρασης με τους υπολογιστές, προσαρμόζοντας τα PC στις φυσικές κινήσεις του χρήστη», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» η Mary Ann de Lares Norris, εκπρόσωπος της εταιρείας.
Οπως σημειώνει η κ. Norris, το μυστικό της τεχνολογίας κρύβεται στα γάντια που κατασκεύασε η εταιρεία και τα οποία επιτρέπουν σε όποιον τα φοράει να αλληλεπιδρά από απόσταση με το κομπιούτερ. Τα γάντια καλύπτονται σε διάφορα σημεία τους από μεταλλικές επιφάνειες οι οποίες ανακλούν το φως και με αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα σε αισθητήρες να εντοπίσουν τη θέση των δακτύλων στον χώρο. Στη συνέχεια, ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει αυτές τις θέσεις και να τις μεταφράσει στις αντίστοιχες εντολές.
Χαρτογράφηση, όμως, που θα έπρεπε να γίνεται με όσο το δυνατόν λιγότερα σφάλματα, κάτι που εξηγεί γιατί η Oblong χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για να τελειοποιήσει την τεχνολογία. Σήμερα, πάντως, το G-speak καταφέρνει να εντοπίζει τα χέρια έως και τεσσάρων χρηστών ταυτόχρονα, με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια που ξεπερνάει το 0,1 χιλιοστό, για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα δάκτυλά του στον χειρισμό ενός υπολογιστή με την ίδια αξιοπιστία που προσφέρει το ποντίκι. «Το μόνο που χρειάστηκε μετά είναι να δημιουργήσουμε μία “αλφάβητο” από χειρονομίες, ώστε κάθε εντολή να αντιστοιχεί στην πιο φυσική κίνηση», συμπληρώνει στην «Κ» η κ. Norris.
Πολλά μόνιτορ
Οσο εντυπωσιακά κι αν μοιάζουν αυτά, γιατί να μην αρκεστεί κανείς σε ένα PC με οθόνη αφής, η οποία έτσι κι αλλιώς καταργεί τη χρήση του ποντικιού; «Επειδή με το G-speak μπορεί κανείς να χειριστεί ταυτόχρονα πολλά μόνιτορ, στα οποία “τρέχουν” διαφορετικά μηχανήματα ή διαφορετικές εφαρμογές», απαντάει η εκπρόσωπος της Oblong, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε ανεξάρτητα κομπιούτερ, ακόμη και με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, να λειτουργούν σε κοινό ηλεκτρονικό περιβάλλον. Ετσι, για παράδειγμα, αν δύο υπολογιστές «τρέχουν» δύο διαφορετικά βίντεο, ο χρήστης μπορεί να απομονώσει συγκεκριμένα σημεία από το καθένα, τα οποία θα μεταφέρει σε μία τρίτη οθόνη για να τα επεξεργαστεί.
Βέβαια, είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν διαθέσει 500.000 δολάρια, όσο κοστίζει σήμερα το G-speak, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του. Σε λίγους μήνες, ωστόσο, η Oblong αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο προϊόν στο 1/10 της τιμής.
Νέα μοντέλα TV
Πριν η τεχνολογία της Oblong Technologies γίνει προσιτή για τους οικιακούς χρήστες, όλα δείχνουν πως ανάλογες τεχνολογίες θα έχουν προ πολλού αντικαταστήσει τα συμβατικά τηλεχειριστήρια. Αλλωστε, στην Εκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών που διεξήχθη φέτος στο Λας Βέγκας, τόσο η Hitachi όσο και η Toshiba παρουσίασαν δύο νέα μοντέλα τηλεοράσεων τα οποία ελέγχονται από τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, χάρη σε ειδικές κάμερες που είναι ενσωματωμένες στις τηλεοράσεις, οι συσκευές αυτές μπορούν να αναγνωρίζουν τις χειρονομίες του θεατή, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται αν αυτός θέλει να αλλάξει κανάλι, να αυξομειώσει την ένταση του ήχου ή να «παγώσει» την εικόνα. Και όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές τους, η τεχνική που χρησιμοποιούν έχει τόσο μεγάλη ευαισθησία που αναγνωρίζει ποιο μέλος της οικογένειας βρίσκεται κάθε φορά μπροστά από την οθόνη, ώστε να επαναφέρει την TV στις ρυθμίσεις που έχει αυτό προεπιλέξει.
Ισως όμως οι εφαρμογές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας αφορούν τα συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά χειριστήρια στις κονσόλες videogame. Τέτοια συστήματα, όπως το Project Natal για το Xbox 360 της Microsoft που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2010, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν όχι μόνο τις χειρονομίες, αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου ή τις κινήσεις όλου του σώματος του παίκτη, μεταφέροντάς τις αυτούσιες στο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
Πηγή: Καθημερινή (Κωστα Δεληγιαννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου