26/3/10

Μπετόβεν

Μεγάλος Γερμανός μουσικός συνθέτης (1770 -1827). Εκδήλωσε από πολύ μικρός την κλίση του προς τη μουσική. Τα πρώτα στοιχεία της μουσικής, το πιάνο, το βιολί, καθώς και τα πρώτα στοιχεία της σύνθεσης, τα έμαθε από τον Νέεφε. Ο δάσκαλός του αυτός του γνώρισε και τα έργα του Μπαχ. Στη Βόννη μυήθηκε στα έργα των Χάιδν, Περγκολέζε και στις γαλλικές και ιταλικές όπερες. Το 1787 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο. Το 1789 πήγε στη Βιέννη, για να μελετήσει τον Μότσαρτ. Από το 1796 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε με πικρίες για τη διαγωγή του ανεψιού και αγωνία, γιατί από το 1802 δεν άκουγε πια καλά. Πολλοί κριτικοί διαιρούν το έργο του Μπετόβεν σε τρεις περιόδους. Η πρώτη πλησιάζει προς το έργο του Χάιντν και του Μότσαρτ. Τη δεύτερη περίοδο τη χαρακτηρίζει η αναζήτησή του γύρω από τα όργανα και την ορχήστρα. Η "Ηρωική" και η "Ποιμενική" συμφωνία του τείνουν προς την προγραμματική μουσική. Στην περίοδο αυτή ο Μπετόβεν τονίζει την αντίθεση ανάμεσα στα ρυθμικά και μελωδικά θέματα. Στην τρίτη περίοδο τα έργα του αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία μορφής και ένα χαρακτήρα εσωτερικό κι αφηρημένο. Η Ενάτη Συμφωνία της περιόδου αυτής είναι μνημειώδες έργο.

Το πνεύμα του Μπετόβεν είναι εντελώς κλασικό, χωρίς καθόλου στοιχεία του γερμανικού ρομαντισμού. Ο Μπετόβεν διαφέρει από τους άλλους κλασικούς στο ότι συγκινήθηκε από καθετί δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Μα η μουσική του Μπετόβεν δεν είναι πια αριστοκρατική ψυχαγωγία, αλλά απευθύνεται σ' όλη την ανθρωπότητα. Ο Μπετόβεν μας άφησε μεγάλα και θαυμάσια έργα κλασικής μουσικής. Τα πιο γνωστά έργα του είναι: οι 9 συμφωνίες του με καλύτερες την Ένατη, την Παθητική και την Ηρωική, οι περίφημες σονάτες του με πιο ονομαστή τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος", τα κοντσέρτα για πιάνο και βιολί που είναι εισαγωγές κ.ά.
Πηγή: Livepedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου