9/3/10

"Άρωμα" κοινωνικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη

"Άρωμα" απεργιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως στη Βρετανία όπου απειλούν με απεργίες τα πληρώματα καμπίνας της British Airways, ενώ είχε προηγηθεί στη Γαλλία απεργία των πληρωμάτων της Air France. Την ίδια στιγμή, μαζικό, απεργιακό "όχι" στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Σόκρατες είπαν την Πέμπτη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία, ύστερα από κάλεσμα των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα, καθώς μετείχαν σε αυτό το προσωπικό νοσοκομείων, σχολείων, δημοτικών υπηρεσιών, κ.ά. "Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στον δημόσιο τομέα", τόνισε η Ανα Αβόιλα, από το Κοινό Μέτωπο της δημόσιας διοίκησης. Ήταν η πρώτη απεργία από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Σόκρατες, δέχεται πιέσεις από τις αγορές για να μειώσει τις δαπάνες, αποφάσισε να επιβάλει σειρά μέτρων λιτότητας που έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς ήδη έχουν κοπεί διάφορες παροχές και έχουν μειωθεί οι συντάξεις, ενώ φέτος ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα Σόκρατες εκτός από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (μία πρόσληψη για δύο αποχωρήσεις), ανακοίνωσε και επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ανεργία βρίσκεται στο 10%- το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια και έχουν μειωθεί δραματικά οι ρυθμοί ανάπτυξης. Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Πορτογαλία γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Τα πορτογαλικά συνδικάτα προειδοποιούν και με άλλες κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν αποκλείει το πάγωμα των μισθών πέραν της φετινής χρονιάς. Στα τέλη του 2009, η χώρα αριθμούσε 675.000 δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή 73.000 λιγότερους από ό,τι το 2005.
Στη Γαλλία, όπου σύμφωνα με τον ερευνητή ευρωπαϊκών σπουδών, Μπρουνό Παλιέ, "η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετικότερη από ό,τι στην Ελλάδα" σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, πολλαπλασιάζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε διαφόρους τομείς, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πολυήμερη απεργία στα διϋλυστήρια της Total, ως αντίδραση στο ενδεχόμενο κλεισίματος των εγκαταστάσεων στη Δουνκέρκη, αναστάτωνε τη χώρα και ανάγκαζε τον υπουργό Βιομηχανίας, Κριστιάν Εστροζί να δηλώσει ότι "κατανοεί τους εργαζόμενους". Έτσι, την Πέμπτη, 4 Μαρτίου, συνδικαλιστές από τα CGT, FO και CFDT αποφάσιζαν να καταλάβουν την έδρα της Ikea Γαλλίας στην πόλη Πλεζίρ (Ιβλίν), διεκδικώντας την "επανέναρξη των διαπραγματεύσεων" για τους μισθούς, που είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συνδικαλιστές είχαν καταλάβει τους ίδιους χώρους τον Φεβρουάριο - κατάληψη που έληξε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Στα τέλη Φεβρουαρίου στο Βέλγιο το σύνολο των καταστημάτων της γαλλικής εταιρείας Carrefour κατέβαζε τα ρολά, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούσαν σε επώδυνες περικοπές θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, 117 καταστήματα του γαλλικού ομίλου στη χώρα (61 σούπερ μάρκετ και 57 υπεραγορές) παρέμεναν κλειστά. Λίγες ημέρες νωρίτερα η επιχείρηση είχε ανακοινώσει 1.672 απολύσεις και το κλείσιμο 21 μαγαζιών. Ήταν το τελευταίο μιας σειράς κακών νέων τους τελευταίους μήνες για τους εργαζόμενους στο Βέλγιο, κυρίως μετά από το κλείσιμο του εργοστασίου της Όπελ στην Αμβέρσα.
Την Πέμπτη εξάλλου όλα τα εμπορικά λιμάνια της Φινλανδίας παρέλυαν λόγω απεργίας των λιμενεργατών ύστερα από την αποτυχία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων το προηγούμενο βράδυ σχετικά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που είχαν θέσει τα συνδικάτα, δεν είχε επιτευχθεί καμία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και του συνδικάτου των εργαζομένων στις μεταφορές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία του εθνικού διαμεσολαβητή, Έζα Λόνκα. Η χώρα, που εξαρτάται ουσιαστικά από τις εξαγωγές της, διέρχεται σήμερα τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της από το 1918. Συνολικά η απεργία αφορά περίπου 3.500 λιμενεργάτες μέλη του συνδικάτων των εργαζομένων στις μεταφορές. Τον Φεβρουάριο είχαν σημειωθεί απεργίες σε πολλά λιμάνια της χώρας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η απεργία που είχε κηρύξει το συνδικάτο είχε παραλύσει τις οδικές μεταφορές της χώρας (η απεργία έληξε ύστερα από συμφωνία).
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου