2/3/10

Συνεργασία αρχαιολόγων και καρδιολόγων στο Μουσείο του Καΐρου: Μούμιες «άνοιξαν» την καρδιά τους

Η αθηροσκλήρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια σε πολλές χώρες του κόσμου. Μόνο που δεν πρόκειται για ασθένεια των καιρών όπως φαίνεται, αφού από πρόσφατη παρουσίαση στην Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, στο Orlando της Florida, διαπιστώθηκε η νόσος από την αρχαιότητα.
Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου«JAMA».
Συγκεκριμένα, διεθνής ερευνητική ομάδα με τη χρήση αξονικού τομογράφου, διέγνωσε αθηροσκλήρωση σε Αιγυπτιακές μούμιες έως 3.500 ετών.

Για τέσσερις μέρες, η ομάδα καρδιολόγων εξέτασε 20 μούμιες από το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάιρο υπό την επίβλεψη των Δρ. Gregory Thomas και Δρ. Adel Allam, επικεφαλής ερευνητών της μελέτης. Δύο μούμιες που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν (ίδιες συνθήκες, ίδιος σκοπός) συμπεριλήφθηκαν και αυτές στην ανάλυση. Οι ερευνητές δούλεψαν σε συνεργασία με μια ομάδα αρχαιολόγων ειδικευμένων στην αιγυπτιακή αρχαιότητα.
Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν οι άνθρωποι που ζούσαν στην αρχαιότητα είχαν πιο υγιή αγγεία από τα δικά μας σήμερα. Μια σημαντική προϋπόθεση ήταν ότι τα «αντικείμενα της έρευνας» δεν μπορούσαν να πειραχτούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Έτσι, η Siemens προσέφερε προ-επεξεργασία εικόνων με τεχνικούς συμβούλους στο χώρο. Λόγω μεγέθους, ο τομογράφος τοποθετήθηκε σε συρόμενο όχημα δίπλα ακριβώς στο Μουσείο του Καΐρου, κάτι το οποίο διευκόλυνε κατά πολύ τη διαδικασία.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη χρήση της ακτινογραφίας των αρτηριακών αγγείων. Και ανακάλυψε ότι εννιά από τις δεκαέξι μούμιες στις οποίες μπόρεσαν να εντοπίσουν αιμοφόρα αγγεία, είχαν εναποθέματα ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών, κάτι που υποδεικνύει ότι υπέφεραν από αθηροσκλήρωση, ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Η αθηροσκλήρωση δεν λυπήθηκε ούτε τις γυναίκες. Αγγειακές αποτιτανώσεις παρατηρήθηκαν σε αρσενικές αλλά και σε θηλυκές μούμιες. Τα άτομα έζησαν μεταξύ του 1.570 π.Χ. και 364 μ.Χ. Όλες όσες μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν - οι περισσότερες δηλαδή - ανήκαν σε υψηλή κοινωνική τάξη.
Πηγή: Ναυτεμπορική (Άννα Παπαδομαρκάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου