2/3/10

Βάτραχος, το σύμβολο της πίστης

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στις ζούγκλες του Περού το δηλητηριώδες είδος βατράχων Ranitomeya imitator, που παραμένουν πιστοί στον σύντροφό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους!

Το πρώτο εξακριβωμένα (με ανάλυση γενετικού υλικού) μονογαμικό αμφίβιο είδος του πλανήτη ανακάλυψαν βαθιά στις ζούγκλες του Περού Αμερικανοί επιστήμονες!
Πρόκειται για τον δηλητηριώδη βάτραχο Ranitomeya imitator, για τον οποίο οι γενετικές εξετάσεις σε αρσενικούς και θηλυκούς εκπροσώπους του είδους έδειξαν ότι παραμένουν απολύτως πιστοί στον σύντροφό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους!
Οπως επίσης έγινε γνωστό, τη μονογαμία προάγει και ο τρόπος ζωής τους, ο οποίος επιβάλλεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και αναπαράγονται.
Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το θηλυκό εναποθέτει τα αβγά του στα φύλλα των δένδρων και εν συνεχεία το αρσενικό μεταφέρει έναν έναν τους γυρίνους σε μικρές λιμνούλες νερού που σχηματίζονται στα φύλλα των φυτών του είδους βρομελία, όπου και παραμένουν υπό την επιτήρηση και των δύο γονιών μέχρι να αναπτυχθούν. Καθένας από τους 5-6 γυρίνους έχει τη δική του λιμνούλα στα φύλλα του φυτού, την οποία και «προσέχει».

Σε περίπτωση που οι γυρίνοι αισθανθούν πείνα, το αρσενικό καλεί το θηλυκό, το οποίο εναποθέτει μέσα στη λίμνη του γυρίνου ένα «κλούβιο» αβγό που αποτελεί την τροφή του μικρού της. Οι γυρίνοι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους εξαιτίας του περιορισμένου χώρου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και της έλλειψης τροφής.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας του πρώην καθηγητή του East Carolina University στο Γκρίνβιλ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, η εντατική ενασχόληση με το μεγάλωμα των μικρών και των δύο γονιών και το «δέσιμο» που αναπτύσσεται με την εκάστοτε λιμνούλα-σπίτι, είναι οι μοναδικοί δύο εξωγενείς παράγοντες που απαγορεύουν τις... απιστίες.
Χαρακτηριστικά
Οσον αφορά τώρα τα γενετικά χαρακτηριστικά που προωθούν τη μονογαμία μεταξύ των εκπροσώπων του είδους Ranitomeya imitator, ο καθηγητής Μπράουν και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα DNA από ενήλικους βατράχους και γυρίνους συνολικά 12 οικογενειών, στις 11 από τις οποίες οι ενήλικοι άρρενες βάτραχοι είχαν γονιμοποιήσει μόνο τα αβγά της συντρόφου τους.
Η δωδέκατη οικογένεια αποτελεί εξαίρεση αφού ο αρσενικός είχε γονιμοποιήσει τα αβγά δύο διαφορετικών θηλυκών. Ετσι, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μπράουν στο BBC, το εν λόγω είδος είναι το μοναδικό επιβεβαιωμένα μονογαμικό αμφίβιο που έχει ποτέ παρατηρηθεί.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν αρκετά δεδομένα για να περιγράψουν μια εξελικτική αλυσίδα αιτιότητας. Το μέγεθος των λιμνών μέσα στις οποίες αναπτύσσονται οι γυρίνοι ανάγκασε τους Ranitomeya imitator να προσαρμόσουν το σύστημα γονεϊκής φροντίδας στις περιστάσεις και να συνεργάζονται πιο στενά σε σχέση με άλλα είδη βατράχων των οποίων οι απόγονοι ζουν και αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες λίμνες. Η στενότερη συνεργασία όμως ανέπτυξε και την κοινωνική και γενετική μονογαμία!
Πηγή: Έθνος (ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου