16/3/10

Μηχανογραφικό με κριτήριο την τσέπη τους

«Ευτυχώς που ο γιος μου έχει εισαχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έτσι υπάρχει η δυνατότητα η κόρη μου να πάρει μετεγγραφή για την Αθήνα στην περίπτωση που θα εισαχθεί σε τμήμα της περιφέρειας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν έπρεπε να φοιτήσει σε άλλη πόλη, η οικονομική μας θέση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Αθηναία 45χρονη δημόσιο υπάλληλο Σοφία Λ., η κόρη της οποίας θα συμμετάσχει στις εξετάσεις του Μαΐου για μία θέση στα ΑΕΙ. Φέτος η οικονομική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν θα βάλουν έντονα τη σφραγίδα τους στις επιλογές των υποψηφίων, διευρύνοντας το χάσμα των τμημάτων διαφορετικών ταχυτήτων αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή(13/3/2010).
Ειδικότερα, ήδη από πέρυσι το υψηλό κόστος σπουδών «εκτός έδρας» -συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ- οδήγησε πολλούς υποψηφίους να αγνοήσουν τμήματα της περιφέρειας και να προτιμήσουν ΑΕΙ κοντά στην οικογενειακή εστία. Η επιλογή σχολών με βασικό κριτήριο την έδρα τους θα έχει ποικίλες επιπτώσεις στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και στην τύχη των περιφερειακών ΤΕΙ. Συγκεκριμένα:

• Επηρεάζει την πορεία των βάσεων εισαγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχολές και τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, υπάρχουν τμήματα περιζήτητα λόγω αντικειμένου (π.χ. παιδαγωγικά, ιατρικές, αρχιτεκτονικές) και άλλα λόγω έδρας. Ενδεικτικά πέρυσι σε πολλά τμήματα κεντρικών ΑΕΙ η βάση ανέβηκε ενώ, αντίθετα, στα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων με ομοειδές αντικείμενο ή μειώθηκε ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (π.χ. η βάση της Νοσηλευτικής Αθήνας αυξήθηκε κατά 90 μόρια, ενώ της Νοσηλευτικής Σπάρτης μειώθηκε κατά 232 μόρια).
• Στρεβλώνει τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι υποτάσσουν το όνειρό τους στις οικονομικές συνθήκες. Έτσι, θα υπάρξουν 18χρονοι που θα επιλέξουν να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που θα ήθελαν, φτάνει η σχολή που θα εισαχθούν να έχει έδρα στον τόπο κατοικίας τους.
• Επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στα περιφερειακά τμήματα, τα οποία απαξιώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ετσι, ακυρώνεται στην πράξη η πολιτική, που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του '90, δημιουργώντας νέα τμήματα στην περιφέρεια, ώστε μέσω της φοιτητικής μετανάστευσης να τονώσουν οικονομικά τις περιοχές αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του οδηγού σπουδών «Πάμε Πανεπιστήμιο-2010» της εταιρείας συμβούλων σταδιοδρομίας Orientum, υπάρχουν 500 τμήματα ΑΕΙ διασκορπισμένα σε 65 πόλεις. Από τα 500 τμήματα, τα 266 είναι πανεπιστημίων, τα 213 ΤΕΙ και 21 ανήκουν στις στρατιωτικές σχολές. Αποκλειστικά τμήματα πανεπιστημίων έχουν 19 πόλεις, μόνο τμήματα ΤΕΙ 28, ενώ οι υπόλοιπες 18 πόλεις έχουν και πανεπιστημιακά και τμήματα ΤΕΙ. Πάνω από 10 τμήματα ΑΕΙ διαθέτουν συνολικά 10 πόλεις, ενώ, στον αντίποδα, 18 πόλεις διαθέτουν μόνο ένα τμήμα. Στην περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής έχουν έδρα 136 τμήματα και σχολές ΑΕΙ (το 27,2% του συνόλου).
• Δυσχεραίνει τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας που έχει στόχο να επιβιώσουν τα περιφερειακά ΤΕΙ. Το υπουργείο προτίθεται να καταργήσει τη βάση του 10, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις, που με το ισχύον σύστημα μένουν κενές λόγω της έλλειψης εισακτέων. Συγκεκριμένα, από το 2006 (που καθιερώθηκε η βάση του 10) έως το 2009 έχουν μείνει 70.583 κενές θέσεις, με αποτέλεσμα περί τα 30 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ να απειλούνται με λουκέτο ελλείψει σπουδαστών. Ομως, ακόμη κι αν καταργηθεί η βάση του 10 και γεμίσουν... οι κατάλογοι των εισακτέων των περιφερειακών ΤΕΙ είναι αμφίβολο -λόγω της οικονομικής κρίσης- εάν όσοι εισαχθούν θα αποφασίσουν τελικά και να μεταναστεύσουν για να φοιτήσουν.
«Η οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο επιλογής των σχολών από τους υποψηφίους. Είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν τα τμήματα της Αθήνας, ακόμη και αν δεν είναι πολύ σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους και να επιβαρύνουν έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό», εκτίμησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Νίκος Παυλάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου