15/4/10

50 χρόνια από τον Tiros-1

Aνοιξε μια νέα εποχή στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων, καθώς και στην κατανόηση από τους ειδικούς επιστήμονες των φυσικών καταστροφών

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από την εκτόξευση στο διάστημα του πρώτου μετεωρολογικού δορυφόρου, που αποκαλούνταν Tiros-1.
Το γεγονός, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle («ΝΒ»), άνοιξε μια νέα εποχή στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων, καθώς και στην κατανόηση από τους ειδικούς επιστήμονες των φυσικών καταστροφών.
Ο Tiros-1 εκτοξεύθηκε την 1η Απριλίου του 1960 και σ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έστειλε στη Γη περίπου 23.000 φωτογραφίες. Αυτό ήταν η αρχή, καθώς στη συνέχεια δεκάδες δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Για τα δεδομένα της εποχής, όμως, ο Tiros-1 ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο. Διότι, δεν ήταν πλέον απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος «τα σημάδια του καιρού», όπως έλεγαν τότε τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο πειραματικός δορυφόρος ήταν εξοπλισμένος με δύο τηλεοπτικές κάμερες, οι οποίες κατέγραφαν τις κινήσεις των νεφών. Ο Tiros-1 έστελνε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στη Γη από απόσταση 700 χιλιομέτρων. Σε περίπτωση δε διακοπής της επαφής με τον επίγειο σταθμό, οι δύο κάμερες του δορυφόρου αποθήκευαν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Πάντως, ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος, που είχε τη δυνατότητα περιστροφής 12 φορές το λεπτό γύρω από τον εαυτό του, ήταν ένας νάνος σε σύγκριση με τους σημερινούς.
Το ύψος του δεν ξεπερνούσε τους 50 πόντους και το πλάτος του ήταν μόλις ένα μέτρο. Το ταξίδι του διήρκεσε 78 ημέρες, καθώς εξαιτίας ενός τεχνικού σφάλματος οι μπαταρίες του εξαντλήθηκαν γρήγορα.
Ανάλυση ακραίων καιρικών φαινομένων
Σήμερα, ένα δίκτυο - που περιλαμβάνει περισσότερους από 50 δορυφόρους - παρακολουθεί επί 24 ώρες το 24ωρο την ατμόσφαιρα.
Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν εκατοντάδες αεροπλάνα παρατήρησης. Με διαφορά δευτερολέπτων εκατομμύρια δεδομένα φτάνουν στους επίγειους σταθμούς. Η δουλειά των μετεωρολόγων χαρακτηρίζεται πλέον από ακρίβεια. Τα μετεωρολογικά δελτία θυμίζουν πανεπιστημιακές παραδόσεις.
Το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνον το ύψος της θερμοκρασίας και το εάν θα έχουμε λιακάδα. Για παράδειγμα, στο μεγάλων διαστάσεων touchscreen του CNN αποτυπώνονται με ακρίβεια τα βαρομετρικά χαμηλά και υψηλά, υπολογίζεται η ποσότητα της βροχής που φτάνει στο έδαφος και φυσικά η ταχύτητα των καταιγίδων.
Μάλιστα, με το πάτημα ενός πλήκτρου προσαρμόζονται οι δορυφορικές λήψεις στις οθόνες μας.
Οι σημερινοί μετεωρολογικοί δορυφόροι είναι κάτι περισσότερο από απλοί συλλέκτες πληροφοριών για τον καιρό.
Με το δορυφόρο GOES-P, που εκτόξευσαν στο διάστημα στις αρχές Μαρτίου, οι Αμερικανοί φιλοδοξούν να καταστήσουν την πρόγνωση του καιρού ακόμη πιο ακριβή. Eμφαση δίνεται στην παρατήρηση και ανάλυση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι τυφώνες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η νέα γενιά μετεωρολογικών δορυφόρων έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να αναλύει όλες τις ενδείξεις υπερθέρμανσης, αλλά και ερημοποίησης του πλανήτη, από το λιώσιμο των παγετώνων μέχρι και την αποψίλωση των δασών.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου