Εξω από τις αίθουσες των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών της πόλης, εδώ και αρκετό καιρό, έχει πάψει να ακούγεται μόνο η αγγλική αλφα βήτα
Στροφή στην εκμάθηση της κινεζικής και ρωσικής γλώσσας φαίνεται ότι κάνουν ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς.
Εξω από τις αίθουσες των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών της πόλης, εδώ και αρκετό καιρό, έχει πάψει να ακούγεται μόνον η αγγλική αλφαβήτα, ενώ τα κινεζικά ιδεογράμματα και οι ρωσικές λέξεις έχουν πάρει τη θέση τους στους πίνακες διδασκαλίας.
«Πρόκειται για μία τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και αυξάνεται σταθερά. Πριν από δέκα χρόνια είχαμε ένα τμήμα Κινεζικών με επτά άτομα και σήμερα στα τμήματα αρχαρίων παρακολουθούν μαθήματα περισσότεροι από 30 μαθητές», εξηγεί η υπεύθυνη σπουδών ξένων γλωσσών Ξυνή Θεσσαλονίκης, Σοφία Γερμανού.
Επαγγελματικοί λόγοι
Παρά τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας εκμάθησης των Κινεζικών, η προσέλευση του κόσμου στα φροντιστήρια που αναλαμβάνουν τη διδασκαλία τους, αλλά και η ζήτηση για ιδιαίτερα μαθήματα είναι αυξημένη, καθώς η γνώση της συγκεκριμένης γλώσσας αποτελεί για πολλούς ένα πολύτιμο «διαβατήριο».
«Περίπου το 10% όσων ξεκινούν Κινεζικά τα παρατούν στη συνέχεια λόγω της δυσκολίας. Οι περισσότεροι, όμως, επιμένουν κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, είτε επειδή έχουν κάποια συνεργασία με τη χώρα, είτε επειδή ενδιαφέρονται για να κάνουν νέα ανοίγματα», συμπληρώνει. Για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου στα Κινεζικά (HSK -Basic) απαιτούνται σπουδές δύο ετών, ενώ άλλα δύο χρόνια στα θρανία χρειάζεται να περάσουν όσοι θέλουν να αποκτήσουν και το δεύτερο πτυχίο (HSK -Intermediate). Το κόστος σπουδών κινείται στα 1.100 ευρώ το χρόνο.
«Ανεβαίνουν» τα Ρωσικά
Σταθερά κερδίζουν έδαφος και τα Ρωσικά, η περισσότερο ομιλούμενη από τις σλαβικές γλώσσες. Φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι -κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις- απαρτίζουν τα εν λόγω τμήματα στα φροντιστήρια των ξένων γλωσσών.
«Ο κυριότερος λόγος που θα φέρει κάποιον στα τμήματα εκμάθησης Ρωσικών είναι και πάλι επαγγελματικός, καθώς το άνοιγμα στις βαλκανικές αγορές έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες. Μάλιστα, όπως μας μεταφέρουν ορισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αρκετοί ξενοδόχοι τείνουν να προτιμούν ρωσόφωνους υπαλλήλους, ακόμη και έναντι όσων γνωρίζουν δύο ή τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες», σημειώνει η κ. Γερμανού.
Για την απόκτηση του ανώτατου πτυχίου γλωσσομάθειας απαιτούνται πέντε χρόνια και το κόστος σπουδών διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ το χρόνο.
Αγγλικά από την κούνια
Πάντως, σταθερή αξία παραμένει η αγγλική γλώσσα, η εκμάθηση της οποίας ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία. «Υπάρχουν τμήματα με παιδιά 7 ετών, τα οποία στην ουσία εξοικειώνονται με την αγγλική γλώσσα πριν καλά καλά μάθουν να γράφουν τις πρώτες τους λέξεις στα ελληνικά», περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βορείου Ελλάδος, Δόξα - Δάφνη Μεταξά.
Η πρώτη επαφή των λιλιπούτειων μαθητών με τα Αγγλικά γίνεται συνήθως μέσω ενός διαδραστικού πίνακα και, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, τα παιδιά μαθαίνουν τις πρώτες λέξεις. Μετά την τετάρτη δημοτικού ξεκινά συνήθως η εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας, για τη θέση της οποίας «κονταροχτυπιούνται» τα Γερμανικά και τα Γαλλικά. «Οι προτιμήσεις μοιράζονται ανάλογα με την κλίση των παιδιών, ενώ σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει και η γλώσσα που διδάσκονται στο δημοτικό», καταλήγει.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)
http://speakforeignlanguages.blogspot.com/
ΑπάντησηΔιαγραφή