2,5 εκατομμύρια υπάλληλοι θα πάρουν μέρος στη 12μηνη πραγματοποίησή της. Θα χρησιμοποιηθούν 12.000 τόνοι εντύπων τα οποία είναι τυπωμένα σε 18 γλώσσες και διαλέκτους και θα μοιραστούν από τα Ιμαλάια μέχρι τα νησιά Ανταμάν
Ενα τιτάνιο έργο, τη μεγαλύτερη και ενδελεχέστερη απογραφή πληθυσμού που έχει γίνει στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ξεκίνησε χθες η κυβέρνηση της Ινδίας, επιχειρώντας να μετρήσει, να καταγράψει και, τελικά, να δώσει ταυτότητες σε όλους τους πολίτες της. Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 π.μ. χθες το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας, Πρατιμπά Πατίλ, να συμπληρώνει το πρώτο ερωτηματολόγιο.
Η Κίνα, με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, είναι η μόνη μεγαλύτερη χώρα από την Ινδία η οποία έχει βάσει της τελευταίας καταμέτρησης ένα δισεκατομμύριο κατοίκους. Ομως, οι Ινδοί αξιωματούχοι λένε πως η απογραφή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ πιο μεγάλη και περίπλοκη απ’ ό,τι η τελευταία κινεζική απογραφή του 2000.
Η Ινδία πραγματοποιεί απογραφή κάθε δέκα χρόνια από το 1872 - όταν ο υπό βρετανική κατοχή πληθυσμός της είχε υπολογιστεί στα 236 εκατομμύρια.
Ομως, η φετινή απογραφή θα έχει πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς θα πάρουν μέρος στη 12μηνη πραγματοποίησή της 2,5 εκατομμύρια υπάλληλοι και θα χρησιμοποιηθούν 12.000 τόνοι εντύπων τα οποία είναι τυπωμένα σε 18 γλώσσες και διαλέκτους και θα μοιραστούν από τα Ιμαλάια στον Βορρά μέχρι τα νησιά Ανταμάν στον Νότο.
Το κόστος της απογραφής υπολογίζεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως, δεν πρόκειται να καταγραφεί μόνον ο πληθυσμός και να μαζευτούν στοιχεία για τη γονιμότητα, τη θνησιμότητα και τα επίπεδα μόρφωσης, αλλά επίσης, για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνονται ερωτήσεις για τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, τις συνδέσεις στο Ιντερνετ και τους τραπεζικούς λογαριασμούς - κάτι που έχει να κάνει με την έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία την τελευταία δεκαετία.
Επίσης, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βοηθήσει να δημιουργηθεί Εθνική Υπηρεσία Απογραφής Πληθυσμού, μια βιομετρική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει φωτογραφίες και αποτυπώματα και των δέκα δακτύλων για κάθε «κάτοικο» άνω των 15 χρόνων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα εκδώσει ένα μοναδικό για κάθε κάτοικο 16ψήφιο αριθμό, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, και σταδιακά θα αποδοθεί η κάρτα εθνικής ταυτότητας για όλους τους πολίτες, άνω των 18 ετών.
Τέλος, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απογραφή θα βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων από 75 εκατομμύρια που είναι σήμερα και στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών για τα εκατομμύρια Ινδούς που ζουν στα όρια ή κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας. Οι αγορές απ’ την πλευρά τους ευελπιστούν ότι θα αποκτήσουν στοιχεία για μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου.
Πηγή: Έθνος (Μαρία Κραλλη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου