Θα παράγουν το 25% του ρεύματος της Μ. Βρετανίας
Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα που φτιάχτηκαν ποτέ. Χιλιάδες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα της Βρετανίας θα καλύπτουν μέχρι και κατά 25% τις ενεργειακές ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Το να τοποθετηθούν μέσα στη θάλασσα 6.000 γεννήτριες δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα στοιχίσει αναλογικά περισσότερο απ΄ όσο κόστισε το πρόγραμμα Απόλλων που μετέφερε τον άνθρωπο στο φεγγάρι: 85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και αν όλα πάνε καλά, θα μπορούν να τροφοδοτούν με ισχύ 30 Γιγαβάτ τη Βρετανία, περιορίζοντας έτσι κατά 34% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050.
Νέες τεχνολογίες
Για να δημιουργηθούν όμως αυτά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αναπτυχθούν τεχνολογίες για τη γρήγορη και ασφαλή τοποθέτηση των τουρμπινών στον πυθμένα της θάλασσας. Ο Μπενζ Σάικς, που είναι γεωλόγος στον Οργανισμό Carbon Τrust- ο οποίος χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Βρετανίας για να εξασφαλίζει ενέργεια από εναλλακτικές πηγές- τονίζει στο περιοδικό «ΝewScientist» ότι σύντομα θα πρέπει να τοποθετούνται δύο τουρμπίνες σε μια μέρα αντί για μία τουρμπίνα κάθε 11 μέρες, όπως συμβαίνει σήμερα.
Οι τουρμπίνες θα τοποθετούνται 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού στη Βόρεια Θάλασσα. Για να μπορούν να κρατηθούν σε τέτοιο βάθος θα πρέπει να έχουν συνολικό ύψος 220 μέτρων, από τη βάση τους μέχρι τους έλικες της γεννήτριας. Ωστόσο οι ειδικοί προβληματίζονται για τον τρόπο μεταφοράς και τοποθέτησης τόσο μεγάλων ανεμογεννητριών στη θάλασσα.
Με άγκυρες
Η πρακτική που συνήθως ακολουθείται είναι να μεταφέρονται τα τμήματα της γεννήτριας στη θάλασσα και να τοποθετούνται ένα ένα πάνω στον οριζόντιο στύλο που καρφώνεται στον πυθμένα. Ο τρόπος αυτός είναι και ακριβός και χρονοβόρος και έτσι οι επιστήμονες του αγγλικού Οργανισμού εξετάζουν άλλες ιδέες, όπως το να φτιάχνονται εξ ολοκλήρου οι γεννήτριες στην ξηρά και να μεταφέρονται με φορτηγίδες πάνω από το σημείο τοποθέτησής τους. Οι γεννήτριες θα είναι τοποθετημένες σε τρίποδη βάση στήριξης που θα προσκολλάται στον βυθό με τη βοήθεια ισάριθμων αγκυρών.
ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ πρόγραμμα θα στοιχίσει αναλογικά περισσότερο απ΄ όσο κόστισε το πρόγραμμα Απόλλων που μετέφερε τον άνθρωπο στο φεγγάρι: 85 δισεκατομμύρια ευρώ
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου