6/4/10

Μπαμπά, μην... καπνίζεις στο τιμόνι

Βρετανοί επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση του τσιγάρου σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα δημόσιας χρήσης, ώστε να μην υποβάλλονται οι ανήλικοι επιβάτες στη διαδικασία του παθητικού καπνίσματος
Τη διά νόμου απαγόρευση του καπνίσματος τόσο στα ΙΧ όσο και ΔΧ αυτοκίνητα ζητούν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι επιστήμονες στη Βρετανία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των ανήλικων επιβατών.
Ο Βασιλικός Σύλλογος Ιατρών (RCP) εξέφρασε προ ημερών την επιθυμία του να συμπεριληφθεί στον επικείμενο αντικαπνιστικό νόμο στην Αγγλία σχετική διάταξη με την οποία θα προστατεύεται η υγεία των παιδιών που επιβαίνουν σε οιοδήποτε όχημα.
Η ανησυχία τους πηγάζει, μεταξύ άλλων, από πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία επιπλέον 300.000 παιδιά απ' ό,τι συνήθως επισκέπτονται ετησίως κάποιον γιατρό στη Βρετανία με προβλήματα άσθματος ή βακτηριογενούς μηνιγγίτιδας.
Στο αίτημα των επιστημόνων αντιδρούν ομάδες καπνιστών οδηγών, υποστηρίζοντας ότι τα αυτοκίνητα αποτελούν αυστηρά «προσωπικό χώρο» και δεν μπορεί να παραβιαστεί με τη σχετική πρόταση η ιδιωτικότητα στο εν λόγω «περιβάλλον».

Υπέρ της πρότασης απαγόρευσης του καπνίσματος σε κάθε είδους αυτοκίνητο και ειδικότερα στα οχήματα που μεταφέρουν παιδιά, όπως επί παραδείγματι τα σχολικά ή τουριστικά λεωφορεία, έχει ταχθεί ένας σημαντικός αριθμός ιατρικών κλάδων, ωστόσο ο RCP πραγματοποιεί ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την πλήρη απαγόρευση ακόμα και αν στα αυτοκίνητα δεν επιβαίνουν ανήλικοι?
Η έκθεση του RCP με θέμα «Παθητικό κάπνισμα και παιδιά» συντάχθηκε στο πλαίσιο μιας τριετούς αξιολόγησης του μέτρου απαγόρευσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Αγγλία και βασίστηκε σε μια σειρά πολυετών ερευνών, οι οποίες καταδεικνύουν το γεγονός ότι χιλιάδες ανήλικοι και έφηβοι ασθενούν ετησίως εξαιτίας της έκθεσής τους στον καπνό του τσιγάρου.
Περιστατικά
Τα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα της έρευνας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 20.000 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού, 22.000 νέα επεισόδια άσθματος και αναπνευστικής δυσχέρειας, 120.000 κρούσματα ωτίτιδας, 200 περιστατικά βακτηριογενούς μηνιγγίτιδας και 40 κρούσματα Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.
Μια έρευνα Σουηδών επιστημόνων που δημοσιοποιήθηκε προ διμήνου ήρθε να ενισχύσει την άποψη που θέλει την έκθεση τόσο ενός εμβρύου όσο και ενός μωρού από τη γέννησή του έως το πρώτο έτος του στον καπνό του τσιγάρου να αποτελεί έναν εκ των υψηλότερων κινδύνων πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου.
Στο πλαίσιο μιας σειράς δοκιμών και μελετών που διεξήγε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα διαπίστωσε ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, πλήττει σημαντικά τον μηχανισμό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του βρέφους, γεγονός που εξηγεί σε έναν μεγάλο βαθμό το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου.
Ουκ ολίγες επιστημονικές μελέτες, πέραν της βρετανικής, καταδεικνύουν την ύπαρξη συσχετισμού μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και της εκδήλωσης βακτηριογενούς μηνιγγίτιδας, ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις μια επιβράδυνση στην επούλωση των τραυμάτων σε παιδιά που εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται, βάσει στατιστικών στοιχείων, για 3.000 θανάτους ετησίως.
«Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να μειώσει, μεταξύ άλλων, ακόμη περισσότερο τον αριθμό των 9.500 παιδιών που αναγκάζονται να νοσηλευτούν ετησίως αποκλειστικά εξαιτίας της άμεσης έκθεσής τους στον καπνό των τσιγάρων τρίτων προσώπων», τονίζει στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς ή περιφραγμένους δημόσιους χώρους, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στη Σκοτία το 2006 και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο έναν χρόνο αργότερα, αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός.
Πηγή: Έθνος (Ανδρέας Κατσούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου