12/6/10

Τα 10 πιο δυσεύρετα επαγγέλματα


Πωλητές, εξειδικευμένοι τεχνίτες, γραμματείς αναζητούνται περισσότερο από άλλες ειδικότητες 
 Οι πωλητές, οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι γραμματείς -προσωπικό υποστήριξης γραφείων, οι λογιστές και γενικότερα τα στελέχη του οικονομικού τομέα και τα στελέχη διοίκησης για το καλύτερο management επιχειρήσεων, είναι οι πλέον δυσεύρετες ειδικότητες στην Ελλάδα. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας ταλέντων από την εταιρεία Manpower η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 750 Ελλήνων εργοδοτών αλλά και συνολικά 35.000 από 36 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Έλλειμμα 
Στη χώρα μας όπου η ανεργία «καλπάζει» παρατηρείται για ακόμη μια χρονιά έλλειμμα σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κάτι που σημαίνει ότι οι νέοι επιλέγουν ή οδηγούνται από το σχολείο σε επαγγέλματα που κατά κύριο λόγο δεν τους εξασφαλίζουν σταθερή εργασία. Μεγάλη πλειοψηφία εργοδοτών στην Ελλάδα αναζητούν πωλητές αλλά δεν βρίσκουν ενώ μεγάλη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στελεχών εμφανίζεται σε μια σειρά κλάδους όπως π.χ.
 
Προσωπικό για την εξυπηρέτηση πελατών, επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής, στελέχη για το mana gement ή προσωπικό που δραστηριοποιείται στον εμπορικό τομέα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι αξιοσημείωτο ότι απουσιάζει από τα τα φετινά αποτελέσματα η ειδικότητα των διευθυντών πωλήσεων, γεγονός που δείχνει ότι έχει ξεπεραστεί από την αγορά.
 

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε για φέτος τις ίδιες ειδικότητες με πέρυσι: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τα Στελέχη Πωλήσεων, τους Τεχνικούς και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς.
 
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι σχεδόν ένας στους 3 Ελληνες εργοδότες (ποσοστό 29%) αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό, αν και μειωμένο κατά 8 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, καταδεικνύει το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.
 
Μάλιστα, η Manp ower προτείνει μία νέα προσέγγιση κατά την επιλογή των εργαζομένων, η οποία δίνει έμφαση στο κατά πόσον οι υποψήφιοι είναι σε θέση να αποκτήσουν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης (κυρίως βιωματικής), τις απαιτούμενες για την κάθε θέση δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις και προσωπικά χαρακτηριστικά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ιαπωνία (76%) καταλαμβάνει τη πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους. Ακολουθούν οι: Βραζιλία (64%), Αργεντινή (53%), Πολωνία (51%), Αυστραλία (45%), Χονγκ Κονγκ (44%) και Μεξικό (42%).
 
Διαφορές 
Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη στην Ιρλανδία (4%), στη Μεγάλη Βρετανία (9%), στη Νορβηγία (11%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%). Οι μεγαλύτερες διαφορές στα αποτελέσματα της έρευνας το 2010 σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2009 παρατηρούνται στη Ρουμανία (μείωση κατά 26%), στην Ταϊβάν (μείωση κατά 21%) και στη Νότιο Αφρική (μείωση κατά 19%).

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου