28/6/10

Πανελλήνιες 2010: Σπουδές κοντά στο... σπίτι

Πτυχία που «ξεκλειδώνουν» εύκολα την πόρτα στην αγορά εργασίας και προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση συγκεντρώνουν και φέτος το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ' Λυκείου των σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Υψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων εξακολουθούν να παραμένουν τα παιδαγωγικά τμήματα και οι στρατιωτικές σχολές (για 1.436 θέσεις κατατέθηκαν 17.980 αιτήσεις), ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται και για τα τμήματα που προσφέρουν εναλλακτικές επαγγελματικές διεξόδους με τη λήψη του πτυχίου, όπως των Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και των Μαθηματικών, σε αντίθεση με τις σχολές... κύρους, όπως οι Ιατρικές και οι Νομικές, για τις οποίες μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Εδώ και ημέρες εκατοντάδες γονείς και μαθητές διαβαίνουν το κατώφλι των Κέντρων Συμβουλευτικής Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης για να αναζητήσουν πληροφορίες για τις σπουδές και τις επαγγελματικές διεξόδους των σχολών ΑΕΙ - ΤΕΙ, εν όψει της συμπλήρωσης και της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων σε χρόνο που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας (πέρσι 1 - 20 Ιουλίου). Φέτος αν και προσφέρονται 512 επιλογές σπουδών, ωστόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την αδυναμία πολλών οικογενειών να καλύψουν το κόστος σπουδών μακριά από το σπίτι σπρώχνει για ακόμη μια χρονιά τους υποψηφίους σε σχολές και τμήματα εντός έδρας, στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Οι γονείς που έρχονται εδώ ενδιαφέρονται να μάθουν για τις δυνατότητες που υπάρχουν αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη, καθώς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό φορτίο για σπουδές εκτός της πόλης. Και αυτό γιατί τα περισσότερα παιδιά που περνούν σε κάποια άλλη πόλη θέλουν να μένουν μόνα τους, γεγονός που ανεβάζει το κόστος σπουδών», εξήγησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης, Μιχάλης Τραχαλιός.
«Φουλάρουν» για τα παιδαγωγικά
Πάντως και φέτος με βάση την εικόνα από τα Κέντρα Συμβουλευτικής Προσανατολισμού το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε σχολές και τμήματα που προσφέρουν ταχεία διέξοδο στην αγορά εργασίας. Σταθερά στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των υποψηφίων παραμένουν τα παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, παρόλο που οι διορισμοί θα γίνονται πλέον με βάση την επιτυχή συμμετοχή στον ΑΣΕΠ, ενώ πλέον λόγω της εισαγωγής καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ολοήμερα σχολεία οι δάσκαλοι θα ενσωματωθούν στις κανονικές τάξεις, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κενά. Το μόνο που απομένει να επιβεβαιωθεί με την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων είναι κατά πόσο θα ισχύσει κι αυτήν τη χρονιά «Παιδαγωγικό να 'ναι και όπου να 'ναι».
Ενδιαφέρον όμως καταγράφεται και για τα τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ιδίως μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή ΑΣΕΠ στους κλάδους νηπιαγωγών και δασκάλων ειδικής αγωγής. «Οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής αποφοιτούν από το Τμήμα του ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί θα διοριστούν, δεδομένου ότι οι θέσεις είναι πολλές και οι υποψήφιοι λίγοι. Σε ό,τι αφορά τους νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναπληρωτές που πήρανε από αυτόν τον κλάδο την τρέχουσα σχολική χρονιά δε φτάσανε και χρειάζονταν κι άλλους. Ετσι επειδή στους νηπιαγωγούς δεν έχει μεγάλη αποκατάσταση καλό, είναι οι υποψήφιοι εφόσον αντέχουν να προτιμήσουν τον κλάδο της ειδικής αγωγής», παρατήρησε ο κ. Τραχαλιός.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Μαρία Μπασδριγιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου