29/6/10

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010: Ο ... πόλεμος της «Τζαμπουλάνι»


Στο επίκεντρο της κριτικής έχει βρεθεί η μπάλα της φετινής διοργάνωσης

Αν εξαιρέσει κανείς το κακό θέαμα στους περισσότερους αγώνες και την εμφανέστατη κούραση των ποδοσφαιριστών, η Α? φάση των φετινών αγώνων του Μουντιάλ στην Νότια Αφρική θα μείνει στην ιστορία και για δύο ακόμα στοιχεία. `Η μάλλον προβλήματα. Αυτό που δημιουργείται από την χρήση των λεγόμενων βουβουζέλων από τους οπαδούς και τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν και φυσικά την μπάλα της φετινής διοργάνωσης, την λεγόμενη «Τζαμπουλάνι». Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η μπάλα των αγώνων προκαλεί τόση συζήτηση, επικρίσεις, ερωτηματικά και αναλύσεις για το εάν τελικά θα πρέπει να θεωρηθεί κατάλληλη ή ακατάλληλη.
Τα... θύματα της «Τζαμπουλάνι»
Οπως και να έχει μπορεί το όνομα της συγκεκριμένης μπάλας να προέρχεται από την διάλεκτο των Ζουλού, να σημαίνει «ελάτε να το γιορτάσουμε», ωστόσο σε αυτή την γιορτή δεν μπορούν να συμμετάσχουν μερικοί τερματοφύλακες που μέχρι στιγμής οι ίδιοι έχουν καεί και έκαψαν και τις ομάδες τους. Πρώτο θύμα ο Αγγλος Ρόμπερτ Γκριν, ο οποίος δέχθηκε ένα φτηνό γκολ από σουτ του Αμερικανού Κλιντ Ντέμσι συνεχίζοντας την... παράδοση με τις ιστορικές γκάφες των γκολκίπερ των Λιονταριών.
Τον ακολούθησε ο Αλγερινός τερματοφύλακας Φαουτζί Σαουσί, που επίσης δέχθηκε γκολ από ένα φαινομενικά ακίνδυνο σουτ του Σλοβένου επιθετικού Ρόμπερτ Κορέν. Την σκυτάλη πήρε ο Ενιάμα της Νιγηρίας στο δεύτερο γκολ της Ελλάδας στο μεταξύ τους αγώνα ενώ τελευταίο θύμα ήταν ο τερματοφύλακας των Ιαπώνων στον αγώνα με την Ολλανδία, Κοβασίμα και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι στα περιστατικά δεν θα υπάρξει συνέχεια... Ο προπονητής της Αγγλίας, Φάμπιο Καπέλο, ανέφερε: «Αυτή η μπάλα είναι η χειρότερη που έχω δει στη ζωή μου. Είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις την πορεία της. Εντάξει όταν οι παίκτες αλλάζουν κοντινές πάσες, αλλά στις μακρινές μεταβιβάσεις είναι στ' αλήθεια δύσκολο να καταλάβεις την τροχιά της. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προπονητή της Αλγερίας Ραμπά Σαντανέ. «Η μπάλα είναι απαίσια. Είναι τραγική, αλλά είναι τραγική για όλους. Στο τέλος, οι τερματοφύλακες θα δείχνουν άμυαλοι», είπε ο Ντέιβιντ Τζέιμς της Αγγλίας. «Η τροχιά της είναι απρόβλεπτη. Συνήθως συνηθίζεις τη συμπεριφορά της μπάλας, αλλά μ' αυτήν εδώ, κάθε κίνηση είναι απρόβλεπτη», συνηγόρησε ο Τζίτζι Μπουφόν της Ιταλίας.
  Η επιστήμη στην υπηρεσία του κέρδους...
Εκείνο πάντως που έχει καταφέρει να δημιουργήσει μέχρι στιγμής η «Τζαμπουλάνι», πέρα από το να στείλει στην...πυρά κάποιους τερματοφύλακες, είναι να αναπτύξει περισσότερο από ποτέ την απορία... πόσο τελικά στο ποδόσφαιρο, ένα άθλημα κατ' εξοχήν δημοφιλές για τον απρόβλεπτο παράγοντα και τις φυσικές και τεχνικές ικανότητες αυτών που συμμετέχουν, χωράνε τα μαθηματικά, οι διαβήτες, τα μοιρογνωμόνια, οι αεροσήραγγες, η μελέτη των νόμων της φυσικής και οι πολύωρες επιστημονικές αναλύσεις... Η απάντηση; Αρκετά. Αλλωστε με βάση το γεγονός ότι το άθλημα πλέον έχει μετατραπεί σε ένα προϊόν προς πώληση, τα χρήματα που παίζονται είναι τεράστια και ο πόλεμος των πολυεθνικών για περισσότερο κέρδος αμείλικτος, τότε ακόμα και η επιστήμη πρέπει να παίξει τον ρόλο της ώστε αυτό το προϊόν να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό. Οπως και για να δημιουργήσει εκείνα ...τα όπλα όπου στον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των πολυεθνικών, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος ώστε να αναδειχθεί νικήτρια η εκάστοτε εταιρεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα μιλάνε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της συγκεκριμένης αθλητικής πολυεθνικής εταιρείας που κατασκεύασε την συγκεκριμένη μπάλα, με γνώμονα να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα της κούρασης των περισσοτέρων παικτών από τις συνεχείς υποχρεώσεις κάτι που ήταν σίγουρο εκ των προτέρων ότι θα κάνει την εμφάνισή του στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Και μια ελαφριά μπάλα, επιστημονικά κατασκευασμένη, θα έπαιζε σημαντικό ρόλο για να εξελιχθούν τα δρώμενα εντός του γηπέδου όπως θα... έπρεπε να εξελιχθούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μετά την FIFA η οποία δεν το σκέφτηκε πολύ να δώσει το ΟΚ, για χρησιμοποίηση της μπάλας στους αγώνες του Μουντιάλ, και η ΟΥΕΦΑ υπέγραψε συμφωνία ώστε να αποτελέσει την μπάλα των προκριματικών για το EURO του 2012.
Μπάλα...διαστημόπλοιο
Οπως έχουν παραπονεθεί μέχρι σήμερα αρκετοί τερματοφύλακες, η συγκεκριμένη μπάλα έρχεται με μεγάλη ταχύτητα αλλά και με απρόβλεπτη πορεία που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Και βέβαια αυτό εξηγείται επιστημονικά. Η λεία κατασκευή της μπάλας, το μικρό της βάρος και το πιο στρογγυλό της σχήμα, την κάνουν να συμπεριφέρεται... περίεργα στον αέρα τον οποίο μετατοπίζει πλάγια (για να περάσει εκείνη) με τους στρόβιλους που δημιουργούνται στο πίσω μέρος της (όπως π.χ. κάνει το νερό πίσω από μια προπέλα) να είναι και υπεύθυνοι για τα λεγόμενα φάλτσα που παίρνει... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πείραμα που έγινε για τη μελέτη αυτού του φαινομένου (των φάλτσων της μπάλας) αποδείχθηκε ότι η «Τζαμπουλάνι» αναπήδησε στο χορτάρι σε χρόνο μόλις 0.0006 δευτερολέπτων δηλαδή μικρότερο του ενός εκατοστού του δευτερολέπτου... Κάτι που σημαίνει πολλά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 5 εκατ. του δευτερολέπτου να επεξεργαστεί μια πληροφορία από το μάτι...
Αφορμή για κόντρα των πολυεθνικών
Η κατασκευάστρια εταιρεία της μπάλας του Μουντιάλ, που έχει συγκεντρώσει ήδη πολλά αρνητικά σχόλια από αρκετούς τερματοφύλακες, έδωσε τη δική της απάντηση. Η Adidas τόνισε πως σχεδόν όλες οι χώρες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν με την μπάλα «Τζαμπουλάνι», πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι χώρες, λοιπόν, που δε χρησιμοποίησαν την μπάλα, στους φιλικούς αγώνες που έδωσαν, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, φέρουν οι ίδιες την ευθύνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Adidas.
«Υπάρχουν παίκτες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματά τους με άλλες μπάλες, παίκτες που δεν έπαιξαν στο Κόπα Αφρικα και παίκτες από άλλες χώρες που δεν εξασκήθηκαν καθόλου με τη νέα μπάλα. Αυτοί που δεν τη χρησιμοποίησαν καθόλου, θέλουν χρόνο για να τη συνηθίσουν», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας Τόμας Σάικβαν.
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως το Φλεβάρη, ταξίδεψε σε όλες τις χώρες που μετέχουν στο Μουντιάλ και τις προμήθευσε με μπάλες. Η γερμανική λίγκα ήταν αυτή που έκανε εκτεταμένη χρήση της μπάλας «Τζαμπουλάνι».
Σε Αυστρία, Ελβετία, Πορτογαλία και ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε επίσης η μπάλα, όπως και σε Γαλλία και Αργεντινή, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στην Αγγλία πάλι, επειδή στο πρωτάθλημα χρησιμοποιείται μπάλα ανταγωνίστριας εταιρείας (Nike), δεν έγινε εξάσκηση με αυτήν. Ούτε στην Εθνική ομάδα της Αγγλίας έγινε χρήση της όμως, καθώς η Umbro δεν επέτρεψε στα λιοντάρια να τη χρησιμοποιήσουν πριν την έναρξη του Μουντιάλ.
«Κάναμε ενημέρωση στους προπονητές. Τονίσαμε πως για την μπάλα αυτή χρησιμοποιήθηκαν νέα υλικά και τεχνολογίες. Την ίδια ώρα προμηθεύσαμε τις ομοσπονδίες με μπάλες. Δε φταίμε εμείς, αν κάποιοι δεν εξασκήθηκαν με αυτή», ήταν η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας. Τη γραμμή υπεράσπισης της Αdidas ανέλαβε και η FIFA, όπου μέσω του εκπροσώπου της εξήγησε το σκεπτικό της για να δώσει το ΟΚ στη χρησιμοποίηση της μπάλας. «Η μπάλα προήλθε από την ADIDAS, η οποία είναι για πολλά χρόνια συνεργάτιδά μας και με μεγάλη εμπειρία στον τομέα. Η μπάλα δοκιμάστηκε κι εγκρίθηκε», είπε ο Νίκολας Μενιό.
Πηγή: Ριζοσπάστης (Μπάμπης Τζουρμπατζόπουλος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου