29/6/10

Εργαλεία βασανιστηρίων: Το επικερδές εμπόριο των Ευρωπαίων...

Ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και... κερδίζουν αμύθητα ποσά από το εμπόριο εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε βασανιστήρια, είτε εξάγοντάς τα προς καθεστώτα που δεν φημίζονται για την... προσήλωσή τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε εισάγοντάς τα και διαθέτοντάς τα προς τις αστυνομικές ευρωπαϊκές αρχές.

Στην γκάμα των ειδών που εισάγονται και εξάγονται από και προς τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται συσκευές καταστολής μέσω ηλεκτροσόκ, ράβδοι με καρφιά, συσκευές ακινητοποίησης... υπόπτων στον τοίχο ή στο πάτωμα, ορισμένοι τύποι πέδης για τα πόδια και τα δάχτυλα, χειροπέδες για τους αντίχειρες, όργανα σύνθλιψης των δακτύλων, χημικά που προκαλούν ερεθισμό ή ακινητοποίηση των κάτω άκρων, τα οποία και διατίθενται μέσω του διεθνούς εμπορίου και δεν έχουν άλλη πρακτική χρήση πλην του βασανισμού και της κακομεταχείρισης.

Οι ανατριχιαστικές αυτές αποκαλύψεις προέκυψαν μέσα από το «σκεπτικό» ενός κοινού ψηφίσματος των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει ένα φρένο σ' αυτό το εφιαλτικό αλισβερίσι.
Ενδεικτικό της απροθυμίας των ευρωπαϊκών κρατών να σεβαστούν τις προτροπές των διεθνών οργανισμών και να μην επιτρέπουν την εμπορία τέτοιου είδους «εργαλείων» αποτελεί και το γεγονός ότι:
* Μόνο 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είχαν θέσει σε ισχύ, μέχρι τις 29 Αυγούστου 2006, την κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σ' όσους ασχολούνται μ' αυτό το εμπόριο.
* Μόλις 7 κράτη-μέλη είχαν εκπονήσει δημόσιες ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων για τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει άδεια διεξαγωγής εμπορίου επιτρεπόμενων (;) εργαλείων για βασανιστήρια.
Με το χθεσινό της ψήφισμα η ολομέλεια παροτρύνει την Επιτροπή να διεξαγάγει επειγόντως έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πότε μεταφέρθηκαν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος ζώνες αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ ή εξαρτήματά τους, άλλες συσκευές καταστολής μέσω ηλεκτροσόκ, ή αν χρησιμοποιήθηκαν τέτοιες συσκευές από τις αστυνομικές ή σωφρονιστικές αρχές στις χώρες αυτές, και να αναφέρει τα συμπεράσματά της στο Κοινοβούλιο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Νίκος Ρούσσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου