18/6/10

Χάνι 500 τετραγωνικών μετρων της βυζαντινής εποχής στα στενά των Τεμπών

Μια ανάσα με λίγες ώρες ξεκούρασης, καλό φαγητό και κρασί προσέφερε πανδοχείο που λειτουργούσε τη βυζαντινή περίοδο στα στενά των Τεμπών.


Ύστερα από 3 ώρες περπάτημα με τα πόδια ή τα μουλάρια μέσα στην κοιλάδα, σε έναν δρόμο στενό και επικίνδυνο, οι ταξιδιώτες που κατηφόριζαν από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Λάρισα, έβρισκαν στη νότια έξοδο, κοντά στον σημερινό Ευαγγελισμό, ένα πανέμορφο χάνι.
Τα ερείπιά του αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για το έργο Μαλιακός-Κλειδί, ανάμεσα στις δύο σήραγγες που θα παρακάμπτουν τα Τέμπη και, όπως είπε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Σταυρούλα Σδρόλια, ο χώρος θα καθαριστεί και θα αναδειχθεί, έτσι ώστε το χάνι να είναι ορατό από τον δρόμο που θα συνδέει τις σήραγγες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα, μήκους 72 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων, που χωρίζεται σε τρία μέρη, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η ονομασία της περιοχής όπου εντοπίστηκε, Χάνι της Κοκόνας.
Η κατασκευή είναι πολύ γερή και σταθερή, με ασβεστόχτιστα δάπεδα. Αν μάλιστα αναδειχθεί και το τμήμα νεκροταφείου που βρίσκεται κάτω από το κτίριο αυτό, τότε αποδεικνύεται ότι η περιοχή και το σημείο εκείνο είχε παλαιότατη κατοίκηση.
Πηγή: Έθνος (Μ. Ριτζαλέου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου