18/6/10

Κινητά τηλέφωνα: Ο δείκτης ακτινοβολίας θα αναγράφεται στη συσκευασία

Τα ποσοστά ακτινοβολίας που εκπέµπει το κάθε κινητό θα πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία οι εταιρείες από εδώ και εξής στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωµένων Πολιτειών. Η απόφαση προβλέπει ακόµη και το µέγεθος των γραµµάτων, θέλοντας να διασφαλίσει ότι η σήµανση θα είναι ευδιάκριτη από όλους τους καταναλωτές. 


Πρόκειται για τον πρώτο νόµο στην ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών που επιβάλλει κανόνες για την ενηµέρωση των πολιτών σχετικά µε την ακτινοβολία των κινητών. Το νοµοθετικό διάταγµα πέρασε, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες υποστήριζαν µετ επιτάσεως όλο το προηγούµενο διάστηµα ότι η ψήφιση του νόµου µπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις και να παραπλανήσει τους καταναλωτές, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι ορισµένες συσκευές είναι πιο ασφαλείς από άλλες.
 
Τα όρια
Στις ΗΠΑ τα κινητά δεν µπορούν να έχουν Ειδικό Βαθµό Απορρόφησης (SΑR), δηλαδή το ποσοστό των ραδιοκυµάτων που απορροφώνται από το ανθρώπινο σώµα, µεγαλύτερο από 1,6 βατ ανά κιλό ανθρώπινου σωµατικού ιστού. Το όριο του SΑR στην Ευρωπαϊκή Ενωση (και στην Ελλάδα) έχει οριστεί στα 2 βατ ανά κιλό. 
Ο δήµαρχος του Σαν Φρανσίσκο Γκάβιν Νιούσοµ αναµένεται να επικυρώσει τον νόµο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε 10ήµερη δηµόσια διαβούλευση. 
Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες νοµοθετικές πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις των Ηνωµένων Πολιτειών, καθώς, όπως σηµειώνουν αµερικανικά ΜΜΕ, το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί «ρυθµιστή» των τάσεων που διαµορφώνονται στις ΗΠΑ σε πολλά κοινωνικά ζητήµατα. 

Πηγή:  Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου