4/6/10

Κόλπος Μεξικού: η πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Φλόρινταβρίσκεται η πετρελαιοκηλίδα, που προκλήθηκε από την έκρηξη στην πλωτή εξέδρα άντλησης της BP, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, που δέχεται τεράστιες πολιτικές πιέσεις για να σταματήσει η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, απέδωσε την έκρηξη είτε σε ανθρώπινο λάθος, είτε σε χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας από την ΒΡ, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους.
«Η καταστροφή που εξελίσσεται στον Κόλπο ως τώρα ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτέλεσμα ανθρώπινου σφάλματος ή των περικοπών τις οποίες πραγματοποιούν οι εταιρείες κάνοντας συμβιβασμούς σε ζητήματα ασφαλείας» ανέφερε σε ομιλία του στο Πίτσμπουργκ.

Ήδη ίχνη πίσσας εντοπίστηκαν σε απόσταση μόλις δέκα ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κομητείας Εσκάμπια στη Φλόριδα.
Η πετρελαιοκηλίδα κατευθύνεται προς τις βορειοανατολικές ακτές τις Φλόριδας, που έχουν ως χαρακτηριστικό τους τη λευκή άμμο τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να βρει υποστήριξη στη Γερουσία για να προωθήσει νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα αναθεωρεί την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
«Οι ψήφοι μπορεί να μην υπάρχουν τώρα, αλλά σκοπεύω να τις αναζητήσω κατά τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα για το νομοσχέδιο που έχει μπλοκαριστεί στη Γερουσία.
Εν τω μεταξύ η ΒΡ «μετράει» άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια για να κλείσει το υποθαλάσσιο πηγάδι, από το οποίο ξεχύνονται ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, σε βάθος 1,500 μέτρων.
Ένα, υποτίθεται, «υπερσύγχρονο» πριόνι με διαμαντένια απόληξη, το οποίο επεχείρησε να κόψει τμήμα του κατεστραμμένου αγωγού, «κόλλησε» και η εταιρεία επρόκειτο να στείλει υποβρύχια ρομπότ για να το θέσουν και πάλι σε λειτουργία.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου