17/6/10

Τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδώντας στα βρετανικά σχολεία


Φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις γνώσεις των μαθητών αναφορικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα 


Είναι ένα όμορφο πρωινό Δευτέρας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Λονδίνου και μια μικρή ομάδα επτάχρονων και οκτάχρονων παιδιών τραγουδούν με τόσο πάθος, σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό. Το πρόγραμμα «Sing Up» (τραγουδήστε δυνατά) ευελπιστεί αυτή η εικόνα να αναπαραχθεί σε ολόκληρη τη Βρετανία και γι΄ αυτό συνεργάζεται με 15.000 αγγλικά δημοτικά σχολεία, σε μία από τις πλέον φιλόδοξες εκπαιδευτικές προσπάθειες της χώρας.
Στόχος της εκστρατείας είναι να ενισχύσει τις γνώσεις των παιδιών γύρω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μέσω της μουσικής. Με το να τραγουδούν πριν και μετά την επίσκεψή τους σε εκπαιδευτικούς προορισμούς, τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αντι κείμενο, αφού με αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται η γνώση με τη διασκέδαση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η εκστρατεία «Sing Up» συνεργάζεται με επτά τουριστικούς προορισμούς στη Βρετανία, όπως το Στόουνχεντζ, το Μουσείο Γιόρβικ Βάικινγκ Σέντερ στο Γιορκ, τον Καθεδρικό Ναό του Κάντερμπερι και το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς. Κάθε αξιοθέατο έχει τουλάχιστον ένα τραγούδι που σχετίζεται με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της επίσκεψης. Για παράδειγμα, το τραγούδι «Μετακινώντας τις πέτρες» αναφέρεται στην ιστορία του Στόουνχεντζ.
Η σύνδεση των τραγουδιών με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις βοηθάει στην αφομοίωση των ιστορικών στοιχείων, ωστόσο μερικές από αυτές, όπως ο Ζωολογικός Κήπος του Τσέστερ, επικεντρώνονται σε πιο επιστημονικά θέματα. «Δεν λέμε ότι η εκπαίδευσή μας είναι ανεπαρκής. Απλώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για την εμπέδωση της ιστορικής γνώσης στα σχολεία, με έναν τρόπο που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των μαθητών» λέει ο Μπαζ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος «Sing Up».
«Το τραγούδι βοηθάει τα παιδιά να θυμούνται πράγματα και γενικά τα κάνει πιο χαρούμενα» λέει η Εμα Μπέρνετ, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο του Λονδίνου. Αν και μερικά παιδιά, ειδικά τα μεγαλύτερα αγόρια, στην αρχή είναι διστακτικά και ντρέπονται να τραγουδήσουν δυνατά, οι ειδικοί του προγράμματος έχουν παρατηρήσει μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ των μαθητών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον του προγράμματος.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου