19/6/10

«Ναυμαχία» για την απελευθέρωση εκατοντάδων ερυθρών τόνων

Σκληρή μάχη με Ιταλούς και Λίβυους ψαράδες έδωσαν την Πέμπτη οι ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd προκειμένου να απελευθερώσουν εκατοντάδες ερυθρούς τόνους που εκτιμάται ότι αλιεύτηκαν παράνομα στις ακτές της Λιβύης.


Η «ναυμαχία» πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο τμήμα της βορείου Αφρικής και οι ακτιβιστές κατάφεραν να απελευθερώσουν 800 ερυθρούς τόνους από ένα τεράστιο κλουβί που βρισκόταν πίσω από την ιταλική τράτα «Cesare Rustico».
Ο ερυθρός τόνος απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσης τα τελευταία 20 χρόνια στη Μεσόγειο. Επιστήμονες μάλιστα εκφράζουν την πιθανότητα ότι το πολύτιμο αυτό είδος σε μερικά χρόνια ενδέχεται να μην υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προστασία του ερυθρού τόνου, η περίοδος αλιείας του διαρκεί μόνο δυο εβδομάδες τον χρόνο, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει ποσοστώσεις.
Εξαιτίας όμως της έλλειψης μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου, σημειώνονται σημαντικές παραβάσεις που θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τον ήδη απειλούμενο ερυθρό τόνο.
Σημειώνεται ότι για την απελευθέρωση των αλιευμάτων οι ακτιβιστές έκαναν απόβαση από αέρος με ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και δύτες.
Σε αντίστοιχες «ναυμαχίες» με φαλαινοθηρικά, οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν όπλα υψηλής τεχνολογίας, όπως συσκευές λέιζερ και βόμβες δυσοσμίας!
Η ΜΚΟ Sea Shepherd Conservation Society ιδρύθηκε το 1977 με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Έκτοτε ανέπτυξε πλούσια δράση προσπαθώντας να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και τα θαλάσσια είδη.
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου