19/6/10

Το ελληνικό αρχαίο θέατρο τιμήθηκε στο πρόσωπο του Ελληνο-ιταλού σκηνοθέτη και σκηνογράφου Πιέρο Μπορντίν

Τον αποκαλούμενο από τους κριτικούς θεάτρου ως "ακούραστο υπηρέτη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος", το διάσημο Ελληνο-ιταλό σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πιέρο Μπορντίν, ιδρυτή και διευθυντή τού διεθνώς γνωστού Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ στην Αυστρία, τίμησε με σημαντική διάκριση, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.
Τη διάκριση, το "αργυρό παράσημο τιμής του τάγματος του αστέρα της ιταλικής αλληλεγγύης" ("Καβαλιέρε Οσι"), επέδωσε στον τιμώμενο, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αυστρία, Μάσιμο Σπινέτι, στη διάρκεια επίσημης τελετής στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας στη Βιέννη.
Στο σκεπτικό της απονομής της διάκρισης, τονίζεται ο σημαντικός ρόλος του Πιέρο Μπορντίν και οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες του στον τομέα της Τέχνης και του Θεάτρου, κατά την πολύχρονη καριέρα του ως ανθρώπου του Πολιτισμού στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι με την ίδρυση από τον ίδιο, του σημαντικού πολιτιστικού θεσμού "Αρτ Καρνούντουμ", ενισχύθηκαν οι πολιτιστικές ανταλλαγές Αυστρίας-Ιταλίας και επιτεύχθηκε μια αναζωογόνηση του Πολιτισμού της Αρχαίας Ρώμης προ των πυλών της Βιέννης, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και το ιστορικό και πολιτιστικό εγχείρημα του Πιέρο Μπορντίν, για την ανάδειξη και έρευνα γύρω από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο.
Ο γεννημένος στη Βιέννη από Ελληνίδα μητέρα, Ελληνο-ιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιέρο Μπορντίν είναι ιδρυτής και εδώ και είκοσι ένα χρόνια διευθυντής, του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα ερείπια των δύο αμφιθεάτρων της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, δίπλα στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
Ο Πιέρο Μπορντίν έχει αναδείξει και τον σημαδιακό ρόλο του Καρνούντουμ στη μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στον Χριστιανισμό, καθώς εκεί είχε πραγματοποιηθεί πριν σχεδόν 1700 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ., η αποκαλούμενη "Σύνοδος των Αυγούστων", η οποία αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της Ανθρωπότητας, αφού σε αυτή επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε καίσαρα, του αργότερα πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Το 2011 θα είναι ένας χρόνος-σταθμός για το Καρνούντουμ, καθώς εκεί θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Ετήσια Εκθεση του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα είναι αφιερωμένο στα 1700 χρόνια από το "Διάταγμα Ανεκτικότητας της Νικομήδειας" για τους Χριστιανούς, που είχε εκδώσει το 311 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Γαλέριος, ο οποίος συμμετείχε στη "Σύνοδο των Αυγούστων".
Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, στα οποία και δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του ομώνυμου Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ Καρνούντουμ, που ίδρυσε και διευθύνει ο Πιέρο Μπορντίν, μαζί με τις Συρακούσες και τη Μερίντα της Ισπανίας αποτελούν τα τρία κέντρα Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εκτός Ελλάδας και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν όλα τα μεγάλα "ονόματα" που ασχολούνται με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπως Τόνι Χάρισον, Πίτερ Χολ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Ταντάσι Σουτζούκι, Γιούργκεν Χέιμε, Σερένα Σινιγκάγκλια, Πίτερ Μπρουκ, Πέτερ Στάιν και Θεόδωρο Τερζόπουλο.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν, στα είκοσι ένα χρόνια από την ίδρυσή του, θίασοι ξακουστών θεάτρων όπως από το Βρετανικό Βασιλικό Θέατρο, το Θέατρο Λα Μάμα της Νέας Υόρκης, το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, την κινεζική Κρατική Οπερα Πεκίνου, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, και διάσημοι ηθοποιοί όπως Χάνα Σιγκούλα, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Μάγια Μόργκενστερν ή Μανταλένα Κρίπα.
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ. Δημητρακούδη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου