30/6/10

Αρχές Σεπτεμβρίου ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος νόμοςπλαίσιο για τα πανεπιστήμια και θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το θέμα, ώστε ως το τέλος του χρόνου οι διατάξεις του να έχουν ψηφιστεί. Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση για την προβολή της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. 
Οι βασικές αρχές του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ παρουσιάστηκαν ήδη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο Πιερίας. Οπως έγινε γνωστό, μελετώνται η θέσπιση Συμβουλίου Διοίκησης στα πανεπιστήμια με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός του κάθε πανεπιστημίου, η πλήρης οικονομική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, η εκλογή των καθηγητών από διεθνούς σύνθεσης εκλεκτορικά σώματα κ.ά.
Παράλληλα προτείνεται η εισαγωγή των φοιτητών να γίνεται σε σχολές, οι οποίοι και θα επιλέγουν τα προγράμματα σπουδών τους στο τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράμματος σε επόμενα έτη.
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης σειρά πολιτικών για τη διάδοση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Οπως αποκάλυψε, μελετώνται η καθιέρωση σοβαρού και αξιόπιστου πιστοποιητικού ελληνομάθειας, καθώς και η δημιουργία ενός ισχυρού οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου