15/6/10

«Πράσινα» σχολεία στην Κρήτη


Τα πρώτα βιοκλιματικά σχολεία θα είναι σύντομα γεγονός στην Κρήτη, καθώς και το «πράσινο» Νομαρχιακό Μέγαρο στο Ηράκλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».


Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, θα λειτουργήσουν τα σχολικά συγκροτήματα στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου και το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο στο Ασήμι. Θα λειτουργούν με το 25% της ενέργειας που καταναλώνει ένα συμβατικό κτίριο.
Ήδη παρουσιάστηκαν οι σχετικές μελέτες, από τη νομάρχη Ευαγγελία Σχοιναράκη και ομάδα μελετητών, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι εν λόγω μελέτες εκπονήθηκαν αφιλοκερδώς και αφορούν το νομαρχιακό μέγαρο, τα σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή του Εσταυρωμένου Ηρακλείου και το ολοήμερο δημοτικό και το νηπιαγωγείο στο Ασήμι, στην ενδοχώρα του νομού.
Η νομάρχης δήλωσε ότι «Στα επόμενά μας βήματα είναι να δούμε πώς μετατρέπουμε τις υπάρχουσες υποδομές σχολικών συγκροτημάτων σε πράσινες υποδομές, διαμορφώνοντας αυτόνομα ενεργειακά κτίρια με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για μας το γεγονός ότι οι μαθητές με τον τρόπο αυτό αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία και μαθαίνουν να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον».
Πραγματοποιήθηκαν μελέτες για τη φύτευση δωμάτων, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών αλλά και εξωτερικής θερμομόνωσης, ανεμογεννήτριας και συστήματος εξοικονόμησης νερού.
Επίσης, για τα σχολικά συγκροτήματα σχεδιάστηκαν σκίαστρα, περσίδες, μεταλλικά στέγαστρα και ενεργειακές καμινάδες, με στόχο τη σκίαση και τη φυσική δροσιά.
Όσον αφορά το Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, εκπονείται ενεργειακή μελέτη, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε πράσινο κτίριο- σύμβολο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, με ελάχιστες εκπομπές ρύπων.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου