21/6/10

Καλοκαίρι ή Θέρος

Η περίοδος του έτους που, για το βόρειο ημισφαίριο (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο (γύρω στις 22 Ιουνίου) μέχρι τη φθινοπωρινή ισημερία (γύρω στις 23 Σεπτεμβρίου). 


Τζιουζέπε Αρτσιμπόλντο,(Giuseppe Arcimboldo), Καλοκαίρι, 1573.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ακτίνες του ήλιου, που βρίσκεται βόρεια από τον ισημερινό, πέφτουν σχεδόν κάθετα στο τμήμα αυτό της γης, ενώ ο ήλιος ανατέλλει νωρίτερα και δύει αργότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται το καλοκαίρι η θερμότερη περίοδος του έτους. Γενικά, η μεγαλύτερη θερμότητα παρατηρείται τον Αύγουστο. Η επίδραση των ηλιακών ακτίνων είναι για πολύ χρόνο αισθητή πάνω στη γη και οι άνεμοι που πνέουν από το βορρά γίνονται ηπιότεροι, επειδή η θερμοκρασία μετριάζεται στις πολικές περιοχές από το λιώσιμο των πάγων. Στο νότιο ημισφαίριο, το καλοκαίρι διαρκεί από το ηλιοστάσιο του Δεκέμβρη μέχρι την ισημερία του Μάρτη (Δεκέμβρης, Ιανουάριος, Φεβρουάριος). 

Όλες οι περιοχές της γης δεν έχουν καλοκαίρι την ίδια εποχή. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, εξαιτίας του στρογγυλού σχήματος της γης και της περιφοράς του ήλιου γύρω απ' αυτή, δεν είναι δυνατό ο ήλιος να φωτίζει ταυτόχρονα όλη την επιφάνειά της. Άλλοτε βρίσκεται πιο κοντά σ' ένα τμήμα της επιφάνειας της γης άλλοτε σ' ένα άλλο.

Πηγή: LivePedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου