21/6/10

Νέο σύστημα εισαγωγής και συνενώσεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα

Νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καινούργιο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, συνενώσεις στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά και ενοποίηση ερευνητικών κέντρων με πανεπιστήμια είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας. Η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να παρουσιάσει αυτούς τους άξονες στη σύνοδο των πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο στην Κατερίνη. 

«Σαράντα πανεπιστήμια δεν αντέχει η Ελλάδα» ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας, τονίζοντας εμφατικά ότι οι αλλαγές δεν δρομολογούνται μόνο λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας στη χώρα.
Τμήματα σε κάθε χωριό
«Επρεπε να είχαν προχωρήσει από καιρό» πρόσθεσε, δηλώνοντας κατηγορηματικά την αντίθεση με το μοντέλο που υιοθετήθηκε την περασμένη δεκαετία για τη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν, με ευρωπαϊκούς πόρους, ιδρύθηκαν τμήματα σε... κάθε πόλη και χωριό.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η ανάδειξη νέων πρυτάνεων στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, μετά τις πρόσφατες εκλογές, ευνοεί το κλίμα των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι νέοι πρυτάνεις θα κληθούν να λειτουργήσουν σ' ένα πλαίσιο μειωμένης χρηματοδότησης, αλλά και να στηρίξουν τις αλλαγές που πιθανότατα θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τον σχεδιασμό για τις συνενώσεις τμημάτων, πόλεις θα «χάσουν» τα τμήματα που απέκτησαν ύστερα από πιέσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων. Ετσι, παρότι το υπ. Παιδείας θα δώσει εύλογα προτεραιότητα στις περιπτώσεις στις οποίες θα υπάρξει συναίνεση, αναμένονται οξύτατες διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών. Ουσιαστικά, ο διάλογος θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και η χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων από το 2011-2012.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός του υπουργείου θα κινηθεί στους ακόλουθους άξονες:
- Η αλλαγή του νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ κρίνεται απαραίτητη για να ρυθμιστεί καλύτερα μία σειρά ζητημάτων όπως είναι ο τρόπος επιλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, η οικονομική διαχείριση και τα πρόσωπα που την ασκούν (να σημειωθεί ότι, παρότι προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο, η θέση του γραμματέα-μάνατζερ δεν έχει προκηρυχθεί σε πολλά ΑΕΙ), ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση και η επιβράβευση σε όλα τα επίπεδα. Πολλοί πανεπιστημιακοί εστιάζουν, επίσης, στην απουσία Εσωτερικών Κανονισμών για τα ΑΕΙ. Δηλαδή, ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται κανόνες που να ρυθμίζουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αυθαιρεσίας, στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη φοιτητικών παρατάξεων, τα οποία μένουν ατιμώρητα. Επίσης, στον νέο νόμο- πλαίσιο θα περιληφθεί η ρύθμιση για στάθμιση της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές με βάση τη συμμετοχή τους.
- Τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ θα επηρεάσει και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί η πρόταση για εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολή (και όχι σε συγκεκριμένο τμήμα) ενώ η ένταξη σε τμήμα (ή σε διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών) θα γίνεται στο δεύτερο έτος.
- Ως προς τη «λειτουργική ενοποίηση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτή θα ξεκινήσει από έναν εξορθολογισμό στη διασπορά τμημάτων. Στόχος του υπουργείου είναι όλα τα τμήματα κάθε σχολής (αποτελείται από τουλάχιστον τρία τμήματα) να συγκεντρωθούν σε μία πόλη. Ενδεικτικά, σε περιφερειακά ΑΕΙ (π. χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Πελοποννήσου) υπάρχουν τμήματα σε μία πόλη, «ξεκομμένα»   από τα ομοειδή τους τμήματα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη και συνενώσεις-συνεργασίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ σ' ένα πλαίσιο, βάσει του οποίου κάθε ίδρυμα θα χορηγεί διακριτά πτυχία. Τέλος, στον διάλογο θα τεθεί και η πρόταση για ενοποίηση και ερευνητικών κέντρων με πανεπιστήμια.
 Πηγή:  Καθημερινή (Αποστολου Λακασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου