20/6/10

Ρεκόρ τηλεμεταφοράς από τους Κινέζους!

Τον Σκότι στο «Σταρ Τρεκ» μιμήθηκαν κινέζοι επιστήμονες, που πέτυχαν την τηλεμεταφορά «περιπλεγμένων» φωτονίων σε απόσταση 16 χιλιομέτρων.

Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορους και μικρότερους κβαντικούς υπολογιστές και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες που είναι αδύνατο να διαβαστούν από χάκερ.
«Είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη απόσταση από το προηγούμενο ρεκόρ τηλεμεταφοράς φωτονίων», εξηγεί ο Τσενγκ-Ζι Πενγκ, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Στην επιστημονική φαντασία, η τηλεμεταφορά είναι η μετάβαση ύλης από το ένα σημείο στο άλλο, σχεδόν στιγμιαία. Στην κβαντική μηχανική, δύο σωματίδια συσχετίζονται μεταξύ τους και οτιδήποτε συμβεί στο ένα, θα συμβεί και στο άλλο, ανεξαρτήτου απόστασης. Οι κινέζοι επιστήμονες μετέφεραν πληροφορίες από το ένα φωτόνιο στο άλλο σε απόσταση 16 χλμ., ενώ το παλιότερο ρεκόρ ήταν μερικές εκατοντάδες μέτρα.
Οι ειδικοί εξηγούν πως αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως θα μπορούσαμε να κάνουμε τηλεφωνήματα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεμεταφοράς. Οι πληροφορίες θα ταξίδευαν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, όμως η αποκρυπτογράφησή τους θα έπαιρνε χρόνο. Θα ήταν όμως αδύνατο να παρέμβει ένας χάκερ στην επικοινωνία και να υποκλέψει το τηλεφώνημα.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου