17/6/10

Οι βουβουζέλες της... οργής!

Προβλήματα ακοής και «ερεθισμένο» νευρικό σύστημα έχουν προκαλέσει στους φιλάθλους του Μουντιάλ τα παραδοσιακά νοτιοαφρικανικά μουσικά όργανα...


«Κυτίον παραπόνων» έχει καταντήσει το βρετανικό δίκτυο BBC για τον ήχο της παραδοσιακής αφρικανικής βουβουζέλας κατά την διάρκεια της περιγραφής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταδίδει την περιγραφή με «διακοπή» του ήχου της βουβουζέλας με την υπηρεσία του «κόκκινου κουμπιού» της.
Την Δευτέρα, οι διοργανωτές του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής απέρριψαν την απαγόρευση της βουβουζέλας στο στάδιο, ο ήχος της οποίας αγγίζει τα 130 ντεσιμπέλ.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να απομονωθεί ο ήχος της βουβουζέλας και να μην επηρεάζει τον σχολιασμό και τις κραυγές των φιλάθλων.
Το BBC τονίζει ότι έχει ήδη κάνει βήματα για να μειώσει τον θόρυβο.
«Αν η βουβουζέλα συνεχίζει να επηρεάζει την απόλαυση του κοινού, τότε θα μελετήσουμε τι άλλες ρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε για να χαμηλώσουμε την ένταση περισσότερο», δήλωσε εκπρόσωπος του δικτύου.
Το BBC μελετά την μείωση του θορύβου της βουβουζέλας με ένα κόκκινο κουμπί, όμως όπως επισημαίνει, πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση.
Ο πρόεδρος της Ινστιτούτου Ακουστικής, Trevor Cox, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι βουβουζέλες ρυθμίστηκαν σε παρόμοια ένταση με τον τόνο της ομιλίας.
Στα παράπονα που κάνει ο κόσμος στο BBC για τον ήχο της βουβουζέλας αναφέρθηκε και το Skynews. «Μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί κάποιος που ακούει έναν θόρυβο να βγαίνει από την τηλεόραση, θεωρεί χρέος να τηλεφωνήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο και να παραπονεθεί; Τι πρέπει να κάνει το BBC; Να δώσει εντολή στους οπερατέρ του στο στάδιο να πουν σε 500.000 κόσμο να τις αφήσουν κάτω;
Δημοσιογράφος του Associated Press σε άρθρο του δέχτηκε με ευλάβεια και...πόνο ψυχής τα παράπονα διάφορων ευαίσθητων αυτιών στον ήχο της βουβουζέλας.
«Αγαπητοί εκνευρισμένοι θεατές του Μουντιάλ είμαστε εδώ για να ακούσουμε τον βουβουζελοπόνο σας», γράφει προς τους αναγνώστες του.
Μέχρι από το Μπουτάν (Μέγας είσαι Κύριε!) έστειλαν e-mail σε αγέλες προς το Associated Presss για να καταγγείλουν αυτές τις «σιχαμένες» τρομπέτες που μιάζουν το Παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής.
«Δεκαπέντε λεπτά από την έναρξη του παιχνιδιού και πήρα ήδη δύο ασπιρίνες», είπε με παράπονο ο Boaz Gabbai από την Καλιφόρνια.
«Αυτές οι βουβουζέλες είναι βλακείες (άλλη είναι η μετάφραση της λέξης, παραπέμπει σε ανατομικό χαρακτηριστικό)», έγραψε η Myriam Seyfarth από τη Βενεζουέλα.
Μπορούν οι διοργανωτές να κάνουν κάτι για αυτό; Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Μάλιστα, γράφουν στην τελευταία γραμμη: «η φτηνή πλαστική ηχορύπανση είναι παράδοση της Νότιας Αφρικής. Και αυτοί στους οποίους δεν αρέσουν, ας τις δέσουν κόμπο».
«Δεν δίνω τοσο πολύ σημασία στο τι πιστεύουν οι απέξω για τις βουβουζέλες», τονίζει ο εκπρόσωπος της επιτροπής διοργάνωσης του Μουντιάλ της Αφρικής Rich Mkhondo. 
Ο ίδιος έχει την υποστήριξη του προέδρου της FIFA, Γιόσεπ Μπλάτερ, ο οποίος έκανε την σοφότατη ερώτηση: «Εσας θα σας άρεσε να απαγορεύσουν τις παραδόσεις στη χώρα σας;»
«Ναι», απαντούν αναγνώστες. «Αν ενοχλούσαν, τότε ας τις απαγόρευαν».
«Οι άνθρωποι λατρεύουν της βουβουζέλες. Μια μικρή μειονότητα είναι αυτοί που ενοχλούνται», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Ωστόσο, ένας Γάλλος αναγνώστης του ΑΡ, ο Gillian McKenna, θα διαφωνήσει. «ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ξεκινήστε ένα παγκόσμιο κίνημα να απαγορευτεί η βουβουζέλα. Καταστρέφει την απόλαυση του αγώνα. Εχω σταματήσει να παρακολουθώ ή να ακούω».
Παράλληλα, συμπληρώνει ότι διαφωνεί με τις «διαβολεμένες» αυτές καραμούζες γιατί υπερκαλύπτουν κάποιες από τις κλασικές «κραυγές» του ποδοσφαιρικού κοινού, όπως «Ουουου», «Αααααχ», τραγούδια και συνθήματα που εμπλουτίζουν την αίγλη της παρακολούθησης του αγώνα.
Υπερβολικά ενοχλημένος ο Αγγλος φίλαθλος, Maureen Ling έγραψε: «Εγώ και πολλοί άλλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουμε να βάλουμε τον ήχο στο αθόρυβο, διότι δεν ακούμε καν τους σχολιαστές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό μοιάζει με ένα συνολικό χάσιμο χρόνου και χρήματος για αυτούς. Η όλη ατμόσφαιρα της διασκέδασης στο Παγκόσμιο Κύπελλο πάει χαμένη».
«Οι βουβουζέλες είναι εδώ, θα μείνουν και δεν θα απαγορευτούν», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Mkhondo. Ως φιλοξενούμενοί μας, σας παρακαλούμε να αγκαλιάσετε τον πολιτισμό μας».
Και στοιχήματα εάν τελικά θα απαγορευθούν
Στην Βρετανία μάλιστα το γραφείο στοιχημάτων, William Hill δίνει απόδοση 16-1 ότι οι βουβουζέλες θα έχουν απαγορευτεί πριν τις 11 Ιουλίου, οπότε και τελειώνει η διοργάνωση. «Σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, σπάνια μπορείς να συζητάς οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα», προθέτει ένας Ολλανδός. «Πάντα υπάρχει επιπλέον θόρυβος, όπως ουρλιαχτά, τύμπανα, τραγούδια και όλα μαζί ανακατεμένα. Πώς αυτό δεν έχει ενοχλήσει ποτέ, και μόνο τώρα ενοχλεί που η Νότια Αφρική διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Δεν είμαι Νοτιοαφρικανός, αλλά κι εσείς βρε παιδιά των μέσων ενημέρωσης σταματήστε να είστε παράξενοι και γίνετε πιο επαγγελματίες διατηρώντας το σεβασμό και περισσότερο από όλα κάντε μια υποχώρηση για την Νότια Αφρική», τόνισε ο Ολλανδός.
Η βουβουζέλα είναι πλέον διεθνές μουσικό όργανο», δήλωσε ο Mkhondo. «Οι άνθρωποι τις αγοράζουν και γεμίζουν τις αποσκευές τους με αυτές προκειμένου να τις μεταφέρουν σπίτι τους».
Η αλήθεια είναι ότι κάνουν θόρυβο, αλλά όχι και ότι δεν ακούγονται οι σχολιαστές. Μια χαρά ακούγονται. Πρέπει να ακούσει κανείς το κοινό που βρισκεται στο στάδιο για να καταλάβει αν έχει μπει γκολ; Μήπως η βουβουζέλα επηρεάζει και την όραση; Μερικές φορές είναι προτιμότερο να ακούει κανείς τη βουβουζέλα, παρά ατυχή και «κρύα» σχόλια του εκάστοτε σχολιαστή...
Πηγή: Έθνος (Ναυσικά Διαμαντοπούλου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου