17/6/10

Αιωρούμενα σωματίδια: αύξηση των ορίων στη Δ. Μακεδονία

Οι μετρήσεις που πραγματοποιούν η ΔΕΗ και το κέντρο Περιβάλλοντος της νομαρχίας Κοζάνης, κατέγραψαν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από το περασμένο Σάββατο μέχρι χθες 15 Ιουνίου.
Το κέντρο Περιβάλλοντος αναφέρει ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως «η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο».
Από το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν υπερβάσεις του εν λόγω ορίου σε 7 σημεία μέτρησης, από τα 15 που υπάρχουν στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας.

Ενώ, την Κυριακή και τη Δευτέρα σημειώθηκαν υπερβάσεις σε 13 σημεία μέτρησης.
Την Τρίτη οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκαν πάνω από το όριο σε όλα τα σημεία μέτρησης.
Ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του κέντρου Περιβάλλοντος στη νομαρχία Κοζάνης, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, δήλωσε ότι «Το φαινόμενο αποδίδεται στις εκπομπές ρύπων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Το φαινόμενο μεταφοράς της σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη μέρες τώρα και αναμένεται να συνεχιστεί ως τις 18 Ιουνίου. Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στη δυτική Μακεδονία είναι αποπνικτική».
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου