11/6/10

Αβοριγίνες ΙΙ

Θρησκεία

Οι Αβορίγινες είναι θρησκευόμενος λαός, πράγμα που εκφράζεται όχι μόνο στους μύθους και τις τελετές, αλλά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας τους. Γι' αυτούς, όλος ο Κόσμος, η Γη, οι άνθρωποι, ζώα και φυτά, δημιουργήθηκε από τα πρωταρχικά πνεύματα, τους πρωταρχικούς θεούς, οι οποίοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα.
Η τελετουργική διαδικασία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και καθημερινή ζωή των Αβορίγινων. Οι τελετές τους αναπαριστούν γεγονότα της Dreamtime τα ταξίδια των θεών, μύθοι που τους αφορούν, δράσεις και κινήσεις τους συνοδευμένες από τα κατάλληλα τραγούδια και τους χορούς, συνθέτουν μια κλασική τελετή οποιουδήποτε τύπου: μύησης, εορταστική, επικήδεια.

Θεοί

Baiame

Για την νοτιοανατολική Αυστραλία είναι ο Δημιουργός θεός, πατέρας των πάντων. Έφερε στους ανθρώπους την πρώτη bora (τελετή μύησης), που συνεχίζεται ως σήμερα. Μαζί με το γιο του Dhurramulan αποτελούν τους βασικούς θεούς της μυθολογίας των Αβορίγινων. Αφού δημιούργησε τον κόσμο, αποσύρθηκε στον ουρανό, απ' όπου προήλθε και όπου κατοικεί για πάντα.

Karora

Για τους Αrandan της Αυστραλίας είναι ο δημιουργός θεός.

Karraru

O θεός-ήλιος στη νοτιοδυτική Αυστραλία.

Kunapipi

Είναι η μητέρα θεά στη νότιο Αυστραλία. Ταξίδευσε σε όλον τον Κόσμο μαζί με κάποιους ήρωες και ηρωίδες που τη συνόδευαν.

Mamaragan

Είναι o θεός της βροντής και της αστραπής. Κτυπάει μεγάλες πέτρες μεταξύ τους και ρίχνει τη βροχή στη στεγνή γη, δίνοντας ζωή καιτροφή στην ανθρωπότητα και σε όλα τα όντα. Η βροντή είναι η φωνή του. Σε περίοδο καλοκαιρίας κατοικεί σε μια λακκούβα με νερό.

Alinga

Είναι η θεά του ήλιου για τη φυλή Bandicoot.

Bunjil

Είναι ο θεός του ουρανού με τη μορφή ιέρακα ή αετού. Δημιουργός θεός για τις φυλές στα δυτικά της νοτίου Αυστραλίας. Δημιούργησε τον Κόσμο και όλα τα όντα στη γη.
Έμαθε τους ανθρώπους να τραγουδούν και να χορεύουν. Με την καθοδήγησή του οι άνθρωποι απόκτησαν σταδιακά τη σοφία. Σε κάποιες εκδοχές αναφέρεται ότι έπλασε τον άνδρα από πηλό, ενώ ο αδελφός του, Bat, έπλασε τη γυναίκα από ύδωρ.

Djanggao και Djunkdao

Είναι αδελφές θεές της γονιμότητας. Δημιούργησαν τον ωκεανό και όλα τους ιχθύες μέσα σε αυτόν. Στην περιοχή της Arnhemland ονομάζονται και Wawalay.

Gidja

Είναι ο θεός της Σελήνης. Ο μύθος αναφέρει ότι ήταν ερωτευμένος με το άστρο της Νύκτας, τη Yalma. Αυτή γέννησε τη Lilga, το άστρο της Αυγής. Όταν αυτή πέθανε από κάποιο ατύχημα, ήταν η πρώτη φορά που πέθαινε κάποιος. Οι άνθρωποι κατηγόρησαν το Gidja γι' αυτό και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Δεν τα κατάφεραν και ο θεός τους τιμώρησε να πεθαίνουν και να μην αναγεννώνται. Σε άλλες εκδοχές, ο Gidja δημιουργεί τις γυναίκες, ενώ σε κάποιες άλλες αναφέρεται ως θεός των ονείρων.

Gnowee

Είναι η θεά του ήλιου στη νοτιανατολική Αυστραλία. Κάποτε ζούσε στη Γη, όταν ο Ουρανός ήταν πάντοτε σκοτεινός. Οι άνθρωποι περιπλανώνταν στο σκότος χωρίς να βλέπουν. Μια ημέρα, ενώ η Gnowee ήταν έξω και μάζευε φρούτα, o μικρός της γιος χάθηκε. Άρχισε να τον ψάχνει, κρατώντας έναν τεράστιο φακό, αλλά δεν τον βρήκε. Μέχρι σήμερα ανεβαίνει κάθε ημέρα στον ουρανό με το μεγάλο φακό και ψάχνει για το γιο της.

Palpinkalare

Είναι η θεά της Δικαιοσύνης.

Puckowe

Είναι η μάμμη θεά. Ζει στον ουρανό και είναι προστάτης των θεραπευτών-ιατρών.

Wati και Kutjarra

Είναι οι δυο αρσενικοί πρόγονοι των ανθρώπων, που τους δίδαξαν να θυμούνται τα όνειρά τους και να κρατούν ζωντανή στη μνήμητους, την "εποχή του ονείρου".

Wondjina

Είναι τα πρώτα όντα της "εποχής του Ονείρου". Ήρθαν από τη θάλασσα και ξεκουράστηκαν πάνω σε βράχια όπου αποτυπώθηκε η μορφή τους. Δημιούργησαν τον Κόσμο. Έδωσαν το Νόμο που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι. Φέρουν στους ανθρώπους την τεκνοποίηση. Έδωσαν τη βροχή στη Γη. "Η Γη αναπνέει και η εκπνοή της δημιουργεί ατμούς και σύννεφα που φέρνουν βροχή. Ηβροχή φέρνει καρπούς και δημιουργεί τα πάντα να μεγαλώνουν, τα δέντρα, το χορτάρι, και να τρέφουν τα ζώα και όλα στη γη." Παριστάνονται σε βραχογραφίες με φωτοστέφανο και χωρίς στόμα. Τα μάτια και η μύτη είναι ενωμένα.

Yhi

Είναι η θεά του φωτός και δημιουργός θεά των Karraur. Γέννησε την Σελήνη για να αντικαταστήσει τον ήλιο τη νύκτα και έτσι να μη φοβούνται οι άνθρωποι το σκότος. Αφού δημιούργησε τον πρώτο άνδρα, έπλασε και την πρώτη γυναίκα από το μίσχο ενός άνθους, για να μη αισθάνεται μονοτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου