14/6/10

Λιμός από το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια

 Oλλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια, μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις θα είναι ότι θα εξαφανιστεί το νερό με το οποίο ποτίζουν τις καλλιέργειές τους οι κάτοικοι των κοινοτήτων στις γύρω περιοχές.

 Οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Science» αναφέρουν ότι η άρδευση των χωραφιών τροφοδοτείται από τους παγετώνες και στην περίπτωση που αυτοί εξακολουθήσουν να λιώνουν, οι πηγές των νερών θα στερέψουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ως συνέπεια αυτού ότι περί τους 60 εκατομμύρια ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σίτισης. Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, τα περισσότερα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουν περιοχές της Ινδίας, του Πα κιστάν, του Νεπάλ, του Μπανγκλαντές και του Μπουτάν.
 Πάντως οι εκτιμήσεις της νέας έρευνας παρουσιάζουν μικρότερες συνέπειες σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες αφού, όπως διαπιστώθηκε, σε ορισμένα λεκανοπέδια (π.χ. αυτά στις βορειοδυτικές περιοχές της Κίνας) το νερό για τις καλλιέργειες συγκεντρώνεται κατά βάση από τις βροχοπτώσεις και τους μουσώνες και όχι από τους παγετώνες, και έτσι οι τοπικές κοινότητες θα αντιμετωπίσουν μικρότερα προβλήματα.
Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι οι παγετώνες λιώνουν και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό και οι ολλανδοί ερευνητές υπολογίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το 2050 οι διαθέσιμες ποσότητες νερού στις περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια θα μειωθούν κατά 19,6%.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου