23/6/10

Πώς λένε οι ουραγκοτάγκοι το «θέλω να παίξω»!

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ουραγκοτάγκοι έχουν αναπτύξει μια ολόκληρη νοηματική γλώσσα και αναφέρουν ότι αναγνώρισαν μέχρι στιγμής 40 διαφορετικές χειρονομίες και εκφράσεις προσώπου και σώματος. 

Οι ερευνητές μελέτησαν για εννέα μήνες ουραγκοτάγκους και εντόπισαν κινήσεις και εκφράσεις οι οποίες μεταφράζονται σε μηνύματα όπως «θέλω να παίξω», «δώσε μου αυτό που κρατάς», «φύγε από ΄δώ», «ακολούθησέ με», «σταμάτησε να το κάνεις αυτό», κ.ά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι ουραγκοτάγκοι θέλουν να παίξουν χρησιμοποιούν μια ποικιλία «αστείων» κινήσεων όπως το να βάζουν αντικείμενα στο κεφάλι τους, να κυλιούνται στο έδαφος και να πετάνε βατόμουρα. Οταν ο ουραγκοτάγκος σκουντάει τους άλλους και ταυτόχρονα φωνάζει σημαίνει ότιθέλει να τον αφήσουν για λίγο μόνο του. Η τοποθέτηση του χεριού στο στόμα με κλίση τέτοια σαν να εκλιπαρεί δείχνει ότι ζητεί να του δώσουν τροφή. Το χτύπημα του εδάφους, το τράβηγμα του τριχώματός τους και κινήσεις των χεριών στον αέρα αποτελούν επίσης μέρος του «λεξιλογίου» των ουραγκοτάγκων.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου