13/6/10

Οταν η Γη ήταν ένας απέραντος ωκεανός

 Στην επιφάνεια της Γης πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια έφτανε πολύ λιγότερη ηλιακή ενέργεια από ό,τι σήμερα. Παρ΄ όλα αυτά, οι ωκεανοί δεν ήταν παγωμένοι, όπως θα περίμεναν οι επιστήμονες.

Η επικρατέστερη θεωρία έκανε λόγο για υπερβολικές ποσότητες θερμοκηπικών αερίων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες συγκρατούσαν τις ηλιακές ακτίνες και δεν άφηναν τη Γη να παγώσει. Αυτή τη θεωρία έρχονται τώρα να ανατρέψουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που μελέτησαν πετρώματα ηλικίας 3,8 δισεκατομμυρίων ετών από τη Γροιλανδία και δεν βρήκαν ίχνος διοξειδίου του άνθρακα. «Δεν υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις σε αυτά τα πετρώματα για υψηλές συγκεντρώσεις θερμοκηπικών αερίων», λέει ο Ντένις Μπερντ, καθηγητής στο Στάνφορντ.

Η ομάδα προτείνει μία διαφορετική εξήγηση: η Γη τότε ήταν σχεδόν ολόκληρη ένας τεράστιος ωκεανός. Το νερό απορροφούσε ένα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που έφτανε στον πλανήτη μας διατηρώντας τον θερμό. Τα σύννεφα φαίνεται πως έπαιζαν εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς η σύνθεσή τους ήταν διαφορετική από τη σημερινή και αντανακλούσε λιγότερο ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα. «Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων είδαμε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε δεν άφηναν το νερό να παγώσει», εξηγεί ο Μπερντ.
«Κάθε πέτρωμα κουβαλά την ανάμνηση του περιβάλλοντος στο οποίο σχηματίσθηκε», προσθέτει ο Μίνικ Ρόσινγκ, καθηγητής Γεωλογίας στο Στάνφορντ. «Αυτές οι αρχαίες πέτρες περιέχουν την ανάμνηση της σύνθεσης του ωκεανού και της ατμόσφαιρας την ώρα της δημιουργίας τους».
Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Νature».
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου