30/7/10

Τραπεζικός δανισμός νοικοκυριών: Εφτασε στα 120 δισ. ευρώ

Συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού. Τους τελευταίους μήνες οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τα νοικοκυριά είναι χαμηλότερες από τις αποπληρωμές κεφαλαίου για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια. Οι τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης «κόβουν» πολλούς από τους νέους δανειολήπτες, βλέποντας να μεγαλώνουν και οι δυσκολίες των νοικοκυριών στην αποπληρωμή των δόσεων. Ταυτόχρονα, κράτη και κυβερνήσεις σε αυτή τη φάση είναι και οι καλύτεροι πελάτες του τραπεζικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Ιούνη 2010:
Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 119,9 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση - Ιούνης 2010 προς Ιούνη 2009 - εμφανίζεται αύξηση 1,5% (από 2% τον προηγούμενο μήνα). Τα στεγαστικά δάνεια (81,3 δισ.), για τα οποία οι τράπεζες υποχρεώνουν σε υποθήκες και άλλες νομικές διασφαλίσεις, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 2,5%. Η μάζα των καταναλωτικών δανείων (36,2 δισ.) εμφανίζεται στάσιμη στα περσινά επίπεδα. Να σημειωθεί πως τα «χρωστούμενα» των νοικοκυριών στις τράπεζες φτάνουν στο 50% του ΑΕΠ, ποσότητα που είναι ικανή να συντηρήσει τα κέρδη των τραπεζών για πολλά επόμενα χρόνια.
Επιχειρήσεις: Διαμορφώνεται στα 142,4 δισ. ευρώ με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 2,5%. Σε αρνητικούς ρυθμούς έχουν περάσει οι κλάδοι του εμπορίου (-1,6%) και της βιομηχανίας (-0,6%).
Τα συνολικά υπόλοιπα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνουν στα 262,3 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 2,5%.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου