30/7/10

Έρευνα: οι σκύλοι μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπων

Τις κινήσεις του σώματος των ανθρώπων μιμούνται αυτόματα οι σκύλοι, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστριακών επιστημόνων.

Η αυτόματη μίμηση της συμπεριφοράς είναι σημαντικό στοιχείο της κοινωνικής εκπαίδευσης στους ανθρώπους.
Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το φαινόμενο –ο παρατηρητής κάνει τις ίδιες κινήσεις σώματος με αυτόν που βλέπει- είναι σύνηθες σε πολλά ζώα.
Η έρευνα, με επικεφαλής την δρ. Friederike Range από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίοι οι άνθρωποι επικοινωνούν και παίζουν με τον σκύλο τους είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη μιμητικής συμπεριφοράς.

Για τις ανάγκες της έρευνας η δρ  Range και η ομάδα της έκαναν δοκιμές χρησιμοποιώντας ένα χαρτόκουτο, το οποίο είχε μια πόρτα που άνοιγε με χερουλάκι.
Οι ερευνητές έδειξαν στους σκύλους πώς να ανοίγουν την πόρτα του χαρτόκουτου χρησιμοποιώντας το χέρι τους ή το στόμα τους.
Παράλληλα, έφτιαξαν μια δεύτερη ομάδα με σκύλους οι οποίοι έπρεπε να κάνουν το αντίθετο από τους ιδιοκτήτες τους.
Όταν δηλαδή ο ιδιοκτήτης άνοιγε την πόρτα με το χέρι του, ο σκύλος έπρεπε  να την ανοίξει με το στόμα του και όταν ο ιδιοκτήτης άνοιγε την πόρτα με το στόμα του, τότε ο σκύλος έπρεπε να την ανοίξει με το πόδι του.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα σκυλιά που έπρεπε να μιμηθούν τις κινήσεις των ιδιοκτητών τους έμαθαν πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με τα σκυλιά που έπρεπε να κάνουν την αντίθετη κίνηση από τους ιδιοκτήτες τους.
Αυτό δείχνει ότι οι σκύλοι είχαν προδιάθεση να μιμηθούν τις κινήσεις που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους με τα χέρια και με το στόμα, και να κάνουν ακριβώς αυτό που έβλεπαν, χρησιμοποιώντας τις πατούσες και τη μουσούδα τους.
Πηγή: econews (BBC) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου