30/7/10

ΟΗΕ: ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό

Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, ενέκρινε ψήφισμα που προώθησε η Βολιβία, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπογράφτηκε από 122 χώρες, ενώ 41 χώρες δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία.

Η εν λόγω απόφαση δεν έχει νομική ισχύ, αλλά η ένταξη της τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 884 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 2,6 δις λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής και τουαλέτες.
Σημειώνεται δε ότι κάθε χρόνο 2 εκατ. άνθρωποι, πεθαίνουν λόγω έλλειψης νερού ή από ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένο νερό. Τα περισσότερα που πεθαίνουν είναι παιδιά.
«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα στο κόσμο, ένα σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Καναδός ακτιβιστής Maude Barlow.
Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βραζιλία χαιρέτισαν την εν λόγω απόφαση, ενώ ο Καναδάς προσπάθησε να την αποτρέψει.
Πηγή: econews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου