12/7/10

Χρέωναν έως και 30 φορές ακριβότερα ιατρικά υλικά


Μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα ακραία φαινόμενα υπερτιμολόγησης


Στοιχεία που κυριολεκτικά σοκάρουν για τις υπερτιμολογήσεις υλικών από ιδιωτικά θεραπευτήρια εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων φέρνει στο φως μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας το όργιο κατασπατάλησης.


Κλινικές χρέωναν στο ΙΚΑ έως και 235 ευρώ για ένα συρραπτικό δέρματος, όταν στα δημόσια νοσοκομεία το αντίστοιχο ασφαλές και αποδεκτής ποιότητας είδος κοστίζει (βάσει ΦΕΚ) 8 ευρώ. Συμπερασματικά, υλικά χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή χειρουργική πρακτική απέφεραν σε εταιρείες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Εάν υποτεθεί, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι η μέση υπερτιμολόγηση ενός συρραπτικού είναι 10 ευρώ, αφού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια γίνονται περίπου 250.000 επεμβάσεις ετησίως, η επιβάρυνση των Ταμείων ανέρχεται –μόνον από αυτό– σε 2,5 εκ. ευρώ.


Ο «χορός» των εκατομμυρίων από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνήθεις επεμβάσεις δεν σταματάει εδώ: οι παροχετεύσεις, που κοστίζουν 11 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, κυμαίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια από 35 -270 ευρώ. Δηλαδή, η ελάχιστη τιμή τους είναι τριπλάσια στις ιδιωτικές κλινικές απ’ ό, τι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η μέγιστη είναι 26 φορές μεγαλύτερη!
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Τούντα (Μαίρη Γείτονα, Κυριάκο Σουλιώτη, Ολγα Σίσκου), ανέλυσε στοιχεία εκατοντάδων ελέγχων που πραγματοποίησε η Κεντρική Ομάδα Ελέγχου του ΙΚΑ, διαπιστώνοντας ακραία φαινόμενα υπερτιμολογήσεων ή κατασπατάλησης υλικού.
Αγγειοπλαστικές
Από έρευνα σε 8 ιδιωτικές κλινικές, καταγράφηκε ότι η κοστολόγηση των υλικών για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις στις μηριαίες και λαγόνιες αρτηρίες κυμαινόταν από 7.983 - 21.880 ευρώ, ενώ στις αγγειοπλαστικές καρωτίδων το κόστος των υλικών κυμαινόταν από 4.996 - 21.560 ευρώ. Κλινικές χρέωναν τα υλικά της στεφανιαιογραφίας, που στα νοσοκομεία αγοράζονται με 200 ευρώ, 474 ευρώ. Η επιβάρυνση για τα Ταμεία έιναι τεράστια αφού γίνονται 53.500 στεφανιαιογραφίες τον χρόνο.
Στον χώρο της ορθοπεδικής, όπου επίσης γίνεται μεγάλο «πάρτι» τιμών, η μέση χρέωση των οστικών μοσχευμάτων οσφυϊκής μοίρας ήταν κατά 78% υψηλότερη στις ιδιωτικές κλινικές (6.435 ευρώ) απ’ ό, τι στα δημόσια νοσοκομεία (3.616 ευρώ).
Στα μοσχεύματα αυχενικής μοίρας, όμως, οι χρεώσεις ήταν μεγαλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία, στα παραστατικά των οποίων περιλαμβάνονται εξίσου «περίεργες» εγγραφές ποσών. Παραδείγματος χάριν, νοσοκομείο χρέωσε σε εννέα ασφαλισμένους υλικά 59.269 ευρώ, εκ των οποίων 15.433 ευρώ για αιμοστατικά και 11.737 ευρώ για αντισυμφητικά. Η δαπάνη των δύο χαμηλού κόστους υλικών ανήλθε στο 45,8% της συνολικής χρέωσης...
Δημιουργία μηχανισμού
«Η μεγάλη σπατάλη που παρατηρείται στα Tαμεία Yγείας», τονίζει στην «Κ» ο κ. Τούντας, «οφείλεται στην υπερτιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών και στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση της διαγνωστικής και θεραπευτικής αγωγής. Γι’ αυτό και αποτελεί άμεση προτεραιότητα η δημιουργία μηχανισμού διαπραγμάτευσης και ελέγχου, προκειμένου να ανατιμολογηθούν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες και να μπει φραγμός στην υπερκατανάλωση. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει η αρμοδιότητα των Tαμείων Yγείας να υπαχθεί στο υπ. Υγείας και να πραγματοποιηθεί ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δαπανών Yγείας ανά κωδικό.»
Αποτελεί στρουθοκαμηλισμό η διατήρηση του ημερήσιου κλειστού νοσηλίου σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του πραγματικού κόστους, όταν τα ταμεία πληρώνουν υπέρογκα ποσά για υπερτιμολογημένα υγειονομικά υλικά, προσθέτει η διδάκτωρ Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Oλγα Σίσκου. «Τις πρωτοβουλίες του ΙΚΑ για εξορθολογισμό του συστήματος πρέπει να ακολουθήσουν και τα άλλα ταμεία» – το ΙΚΑ με πρωτοβουλία του διοικητή του Θόδωρου Αμπατζόγλου προχώρησε στη μείωση των τιμών πολλών υλικών, εξοικονομώντας περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ το 2009.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δαπάνες για φάρμακα στο ΙΚΑ την περίοδο 2000 - 2009 αυξήθηκαν πάνω από 400% και στον ΟΓΑ 450% και πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μεγάλος όγκος εικονικών συναλλαγών, συνταγογραφήσεις για ανύπαρκτες παθήσεις, ακόμη και για ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.
Εκτός ελέγχου ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ
Το «πάρτι» με τις υπερτιμολογήσεις και την ανεξέλεγκτη «κατανάλωση» διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων εκτόξευσε στα ύψη την τελευταία δεκαετία τις δαπάνες των κλάδων Yγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι την πενταετία 2003 - 2008 οι πληρωμές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια αυξήθηκαν κατά 100%! Τα χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια, οι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τον Οργανισμό δεν έχουν ακόμη λογιστικοποιηθεί. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα για να σταματήσει τον εκτροχιασμό των δαπανών, αλλά το 2008 άνοιξε τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει στην εγκατάσταση κι άλλων μηχανημάτων βιοϊατρικής τεχνολογίας, ενισχύοντας τα φαινόμενα προκλητής ζήτησης.
Ανεξέλεγκτη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων παρατηρείται και στο ΙΚΑ όπου ο μέσος αριθμός εξετάσεων ανά ασθενή αυξήθηκε ανά 2,12 το 1995 σε 5,81 το 2006, με παράλληλη αύξηση των δαπανών Yγείας από 1,03 δισ. ευρώ το 1995 σε 4,09 δισ. ευρώ το 2008. Το Iδρυμα, παρ’ ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα, έχει υπογράψει συμβάσεις με 2.800 ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, γεγονός που ευνοεί την υπερκατανάλωση υπηρεσιών.
Στις υπερτιμολογήσεις των υλικών οφείλεται κατά κύριο λόγο και η αύξηση κατά 176% της δαπάνης για ειδικές εξετάσεις, εγχειρήσεις και θεραπείες των ασφαλισμένων του ΟΓΑ κατά τη δεκαετία 1995 - 2005.
Στον ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει δύο εκατομμύρια βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, όχι όμως τους συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στον κλάδο Yγείας του ΙΚΑ, ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε, αλλά ο αριθμός των παρακλινικών εξετάσεων από το 2000 έως το 2008 αυξήθηκε κατά 200%.
Πηγή: Καθημερινή (Γαληνης Φουρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου