12/7/10

Σκύλοι και γάτες... κοιμούνται κι ονειρεύονται

Oπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι αλλά και οι γάτες ονειρεύονται, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέιμπριτζ. Η συχνότητα των ονείρων τους, μάλιστα, φαίνεται να σχετίζεται με την ηλικία. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι νεαροί σκύλοι ονειρεύονται πιο συχνά από τα ενήλικα ζώα.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι εικόνες που βλέπουν αφορούν εμπειρίες που έχουν ζήσει. Είναι πολύ πιθανόν τα όνειρα των ζώων αυτών να μοιάζουν με αυτά που ονειρεύονται οι άνθρωποι, φαντασιώσεις και καθημερινά πράγματα. Oπως για παράδειγμα, κάτι που έχουν κυνηγήσει ή κάποιο παιχνίδι που έχουν παίξει ή ακόμα και κάποια λιχουδιά που τους αρέσει για φαγητό, ένα νοστιμότατο κόκαλο.
Μνήμη
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο των όσων βλέπουν όταν αφεθούν στα χέρια του... Μορφέα, εντούτοις φαίνεται
ότι τα όνειρα των σκύλων και των γατών είναι άκρως απαραίτητα για τη φυσιολογική επεξεργασία των δεδομένων του εγκεφάλου τους, καθώς και για την καταγραφή της μνήμης. Σκύλοι και γάτες όχι μόνο σκέφτονται αλλά έχουν και μνήμη, επισημαίνει ο καθηγητής Μάθιου Γουίλσον από το Ινστιτούτο Εκμάθησης και Μνήμης του Κέιμπριτζ.
Οι αποθήκες της μνήμης τους χρειάζονται περιόδους αποκατάστασης και αναδιοργάνωσης ακριβώς όπως χρειάζονται και αυτές του ανθρώπου.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως σκύλοι και γάτες ονειρεύονται όπως οι άνθρωποι οφείλεται στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Ο ιππόκαμπος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα θηλαστικά και, αν τον ακτινογραφήσουμε στις γάτες και στους σκύλους, θα διαπιστώσουμε ότι η κατανομή του είναι σχεδόν η ίδια με την ανθρώπινη.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου