6/7/10

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά


Πάνω από 25% η μείωση των εγγραφών για τις εισαγωγικές τάξεις, καθώς οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα υψηλά δίδακτρα, ενώ τα σχολεία προχωρούν και σε συγχωνεύσεις τμημάτων 
Η κρίση πλήττει σοβαρά την ιδιωτική εκπαίδευση και την ιδιωτική προσχολική αγωγή. Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα σχολική χρονιά δείχνουν δραματική πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για τις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 25%. Στα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει ήδη μείωση τμημάτων (από 1 έως 3 τμήματα).
Στις ενδιάμεσες τάξεις η πτώση των προεγγραφών δείχνει να ξεπερνά το 15%, ενώ ακόμη και τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά σχολεία, που στο παρελθόν συντάσσονταν λίστες αναμονής, τώρα μόλις και μετά βίας κλείνουν τα τμήματά τους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» δάσκαλος σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, «κάποτε υπήρχαν ουρές γονιών, τώρα κάνουμε πάρτι όταν εμφανιστεί... κάποιος». Με τα πρώτα στοιχεία από τις προεγγραφές φαίνεται πως στην πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων η μείωση μαθητών θα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι:

1. Στα περίπου 500 ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 95.000 μαθητές, δηλαδή το 7% του μαθητικού δυναμικού της χώρας.
2. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους οικονομικά προνομιούχους διότι το ιδιωτικό σχολείο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους πλουσίους. Αντιθέτως, και ιδιαίτερα στις μικρές μονάδες «γειτονιάς», φοιτούν παιδιά της μεσαίας τάξης, των οποίων οι γονείς πληρώνουν από το υστέρημά τους κυρίως για λόγους φύλαξης, ασφαλούς μεταφοράς, αλλά και ύπαρξης τάξεων με πολύ μικρό (αν όχι ανύπαρκτο) αριθμό παιδιών μεταναστών.
3. Από τα 500 ιδιωτικά σχολεία στη χώρα μας μόνο λίγες δεκάδες μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχολεία της «ελίτ» με απλησίαστα δίδακτρα. Τα περισσότερα σχολεία είναι μικρές ή μεσαίες μονάδες που απευθύνονται στον μέσο πολίτη. Τα σχολεία αυτά πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς τα «ακριβά» ιδιωτικά πάντα θα έχουν τη σίγουρη δεξαμενή πελατείας από τα εύπορα στρώματα του πληθυσμού.
Πολλά τμήματα καταργούνται, με δραματικές συνέπειες για τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας, και κάποια σχολεία ίσως αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του «λουκέτου». Η δύσκολη περίοδος την οποία διανύουμε και οι υπερβολικές αυξήσεις στα δίδακτρα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κρίσης, η οποία πλήττει και τα ιδιωτικά σχολεία. Σήμερα που η κρίση χτυπά την πόρτα των περισσότερων οικογενειών και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επιστρέφει στο... μακρινό παρελθόν, τα δίδακτρα ενός μέσου ιδιωτικού σχολείου φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικά.

Δίδακτρα
Η μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πελατείας των ιδιωτικών σχολείων (μισθωτοί, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι), πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση και ένας από τους ευκολότερους τρόπους εξοικονόμησης χρήματος είναι η «απόσυρση» του παιδιού από το ιδιωτικό σχολείο και η επιλογή του δωρεάν δημόσιου. Το 2004 με απόφαση της ΝΔ τα δίδακτρα για τις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων απελευθερώθηκαν.
Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων να υποστούν εντυπωσιακές αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 50-100% στο σύνολο της τετραετίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών της Γ.Γ. Εμπορίου. Για την περιφέρεια Αττικής οι αυξήσεις αγγίζουν περίπου το 33-45%.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνολικές αυξήσεις στις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων Αττικής το διάστημα αυτό, δηλαδή από το σχολικό έτος 2005-06 μέχρι το σχολικό έτος 2009-10, είναι: νηπιαγωγεία Αττικής 35,85%, δημοτικά Αττικής 40,14% και γυμνάσια Αττικής 33,34%.
Νικολ. Τρίγκα 
ntriga@pegasus.gr


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Μ. Κουρούτος

Να μειωθούν τα δίδακτρα
«Ισως έχει φτάσει η ώρα οι ιδιοκτήτες να πάρουν την απόφαση να αντιμετωπίσουν τα σχολεία τους όχι ως επιχείρηση αλλά ως πυρήνα παραγωγής κοινωνικού αγαθού.

Οφείλουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους μειώνουν, κακοπληρώνουν και τρομοκρατούν συστηματικά, επιβάλλοντας εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα.
Οφείλουν, επίσης, να μειώσουν τα δίδακτρά τους ώστε έμπρακτα να αποδείξουν πως έχουν αντιληφθεί το νέο οικονομικό περιβάλλον και πως έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.
Πάνω απ’ όλα, όμως, οφείλουν να στηρίξουν τα σχολεία τους σε μια λογική παιδαγωγική και όχι στυγνά ιδιωτικοοικονομική. Οταν ένα λειτούργημα μετατρέπεται σε απλό εμπόρευμα, η ίδια η αγορά το ξεβράζει, καθώς έχει χάσει πλέον κάθε αξία.
Τον κίνδυνο αυτό καλούνται οι ιδιοκτήτες να αντιμετωπίσουν άμεσα αν θέλουν να επιβιώσουν».
Ο Μιχάλης Κουρουτός είναι πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου