8/7/10

Στην πρέσα του ΔΝΤ οι επιλογές σπουδών

Στην πρέσα του ΔΝΤ μπαίνουν με την ανάρτηση χθες των βαθμολογιών τα όνειρα χιλιάδων νέων για σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ακόμα κι αυτοί που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες δεν εξαιρούνται από τη δοκιμασία να συνδυάσουν τις επιθυμίες τους με την άγρια πραγματικότητα που επιβάλλει στα σπίτια τους το Μνημόνιο της καταστροφής. Κάθε μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου κι ένα μονόπρακτο του μεγάλου δράματος που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες με την ανάρτηση των βαθμών.
Για πολλές απ' αυτές, η προτεραιότητα δεν είναι τι θέλει να σπουδάσει το παιδί, αλλά να μη φύγει το παιδί μακριά από το σπίτι του γιατί το ταμείο είναι μείον κι είναι κι ο μεγάλος αδελφός που σπουδάζει στην επαρχία ή ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η μικρή που θέλει κι αυτή... βοήθεια. Ο τόπος σπουδών είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα. Το δεύτερο είναι να βρεθεί σχολή με επαγγελματική προοπτική. Άλλη σπαζοκεφαλιά, άλλα δράματα εδώ... Από σήμερα και μέχρι τις 20 του μηνός, οπότε λήγει η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων εισαγωγής, κάθε οικογένεια με υποψήφιο καλείται να λύσει εξισώσεις με πολλούς αγνώστους, χωρίς βοήθεια.

Σε άλλο μήκος κύματος η κυβέρνηση που φέρνει ρύθμιση για περιορισμό των μετεγγραφών των φοιτητών από τρίτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί ανώτατο όριο 20% στις μετεγγραφές αυτής της κατηγορίας και να τεθεί βαθμολογικό κριτήριο. Οι προτάσεις αυτές έκαναν μαλλιά κουβάρια τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση. Σε αντιστάθμισμα, το υπουργείο Παιδείας συζητά κάποιες διευκολύνσεις στις μετεγγραφές φοιτητών, που αφορούν όμως μόνο σε ιδρύματα της περιφέρειας. Τα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξαιρούνται από οποιαδήποτε ρύθμιση.
Το "δώρο" της κατάργησης της βαθμολογικής βάσης του 10 είναι άδωρο καθώς χωρίς φοιτητική μέριμνα και προοπτική μετεγγραφής, ελάχιστοι θα είναι οι νέοι που θα το αξιοποιήσουν φοιτώντας σε κάποιο από τα τμήματα (κυρίως ΤΕΙ) της περιφέρειας. Οι χιλιάδες κενές θέσεις θα καλυφθούν τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά, γεγονός που θα διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με βάση οικονομικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια. Επιπλέον, ετοιμάζεται νέα επέλαση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου με απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης και παραχώρηση της διοίκησης των ιδρυμάτων σε ... εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες.
Δικαίως το τμήμα παιδείας του Συνασπισμού θεωρεί ότι η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι το προτελευταίο επεισόδιο στη μαραθώνια κούρσα των πανελλαδικών εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.
“Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνασπισμού που διαπιστώνει ότι: “Η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε καλά αμειβόμενη εργασία, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στην ανεργία, την υποαπασχόληση και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνασπισμός επισημαίνει την ανάγκη της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα της ανατροπής των εφαρμοζόμενων πολιτικών και της απεμπλοκής από τις επιταγές του Μνημονίου”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου