11/7/10

Το... Πάσχα των αστρονόμων

Θα είναι ορατή μόνο για 5.000 κατοίκους στον Ειρηνικό και αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την ένταση του μαγνητικού πεδίου και τη θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος

Λιγότεροι από 5.000 κάτοικοι σε νησιά του Ειρηνικού θα έχουν τη δυνατότητα από ολόκληρο τον κόσμο να δουν την ολική έκλειψη του ηλίου που θα σημειωθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη έκλειψη αναμένεται, πάντως, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς θα είναι η πρώτη μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του ήλιου και θα μετρηθούν αλλαγές όπως η αύξηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου και η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος.

Στα νησιά του Ειρηνικού θα σπεύσουν εκατοντάδες επιστήμονες για να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Ανάμεσά τους και μια ελληνική επιστημονική αποστολή, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Γ. Σειραδάκη, η οποία αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή για το μυστηριώδες Νησί του Πάσχα.
Εκεί θα πραγματοποιήσει παρατηρήσεις και πειράματα, σε συνεργασία με ξένους ειδικούς, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος «κυνηγός εκλείψεων» Jay Pasachoff από τη Μασαχουσέτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί κατά τις ολικές εκλείψεις του Καστελόριζου (Μάρτιος 2006), του Νοβοσιμπίρσκ (2008) και της Σανγκάης (2009).
Πρωτοπόρος
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο Θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος Α. Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του ήλιου.Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου θα ξεκινήσει βορειοανατολικά της Ν. Ζηλανδίας, θα διέλθει κατ’ αρχάς από μερικά μικρά νησάκια (με λιγότερους από 300 κατοίκους) στο σύμπλεγμα Κουκ, θα περάσει από το Νησί του Πάσχα (με πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκους) και θα καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας.
Πηγή: Έθνος (Βασίλης Ιγνατιάδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου