11/7/10

Οι Έλληνες «κυνηγοί εκλείψεων»


Ταξιδεύουν στην άκρη του κόσμου για να δουν ένα ουράνιο φαινόμενο διάρκειας 4 λεπτών

Στο μυστηριώδες Νησί του Πάσχα, το πλέον απομονωμένο κομμάτι γης στην καρδιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ταξιδεύουν τις επόμενες ημέρες τρεις έλληνες «κυνηγοί εκλείψεων», φυσικοί και αστρονόμοι που σκοπεύουν να παρατηρήσουν από κοντά την ολική έκλειψη Ηλίου στις 11 Ιουλίου.
«Ευχηθείτε μας μόνο να έχει καθαρό ουρανό» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη μακρινή Πολυνησία. Οι «κυνηγοί εκλείψεων», επιστήμονες και ερασιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, φορτώνουν στα σακίδιά τους επιστημονικά όργανα και αδημονούν για την καταγραφή του απόκοσμου ουράνιου φαινομένου: τα λίγα λεπτά της ώρας που η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ του Ηλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως Ηλιου να φθάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας. «Η έκλειψη στο Νησί του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 11.10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, και δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας. Την ολική έκλειψη θα έχουν τη δυνατότητα να δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, καθώς το ίχνος της, διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα σκεπάσει μερικά μόνο αραιοκατοικημένα νησάκια και ατόλες. Το σπάνιο φαινόμενο θα διαρκέσει μόλις τεσσεράμισι λεπτά της ώρας, γι΄ αυτό ελπίζουμε ο ουρανός να είναι ξάστερος», εξηγεί ο κ. Σειραδάκης.


Το ίχνος της ολικότητας θα αρχίσει βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, θα διέλθει από ορισμένα νησιά στο σύμπλεγμα Κουκ με λιγότερους από 300 κατοίκους το καθένα, θα σκιάσει τα μυστηριώδη λίθινα αγάλματα, τα μοάι, στο Νησί του Πάσχα και θα καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας. Για λίγα λεπτά, η νύχτα θα γίνει μέρα, η θερμοκρασία θα μειωθεί κι ένα ελαφρύ αεράκι θα χαϊδέψει τα πρόσωπα των επιστημόνων, οι οποίοι, φορώντας ειδικά γυαλιά, θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον ουρανό.
Το στέμμα του Ηλιου 
Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, όπως σημειώνει ο έλληνας «κυνηγός εκλείψεων» κ. Σειραδάκης, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την περσινή αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου.
«Ο Ηλιος έχει θερμοκρασία 6.000 βαθμούς και το στέμμα του 1 εκατ. βαθμούς. Σκεφτείτε ένα κομμάτι πάγου να θερμαίνει μια σόμπα. Η ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου μεταφέρεται στο στέμμα του και επηρεάζει τη θερμοκρασία του», λέει ο καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ. Η ελληνική αποστολή θα επικεντρωθεί σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeΧ και FeΙV), του μαγνησίου (Μg) και του υδρογόνου στο στέμμα του Ηλιου.
Μαζί με τον κ. Σειραδάκη στην Πολυνησία θα ταξιδέψει ο θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ηλιου. Και βέβαια ο γρεβενιώτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Θανάσης Οικονόμου, που έχει σχεδιάσει επιστημονικά όργανα για πολλές αποστολές της ΝΑSΑ.
Η ελληνική αποστολή αναχωρεί την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου θα ταξιδέψει στην Ατλάντα των ΗΠΑ, έπειτα στο Σαντιάγκο της Χιλής και τέλος στη χιλιανή επαρχία του Νησιού του Πάσχα. Εκεί θα έχει συνεργασία με τον διάσημο «κυνηγό εκλείψεων» Τζέι Πασάχοφ από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ομάδα ξενιτεύεται για να καταγράψει ένα τόσο σημαντικό ουράνιο φαινόμενο. Τον Αύγουστο του 2008 οι επιστήμονες ταξίδεψαν για την έκλειψη Ηλίου, μόλις δύο λεπτών, στο μακρινό Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, ενώ πέρυσι έφθασαν ώς τη Σαγκάη της Κίνας για να παρατηρήσουν τη «σπουδαιότερη ολική έκλειψη Ηλίου του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε. Στην Ελλάδα ολική έκλειψη Ηλίου παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2006 στο Καστελλόριζο. Η επόμενη αναμένεται το μακρινό 2081.
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η νύχτα θα γίνει μέρα και είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την περσινή αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου
Πηγή:  Τα Νέα (Κώστας Κουκουμάκας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου