1/7/10

Οι δεξαμενές καυσίμων «πληγή» για τον Αμβρακικό Κόλπο

Οι βουλευτές Άρτας, Πρέβεζας , Αιτωλοακαρνανίας και οι αλιείς της περιοχής, ζήτησαν με επιστολή τους, από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών, Παύλος Χαραλάμπους τόνισε ότι «Η πρόσφατη διαρροή μαζούτ στον ποταμό Aραχθο πρέπει να μας αφυπνίσει και να δράσουμε όλοι μαζί για την άμεση απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων από τον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο».
Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή μαζούτ  στον Άραχθο ποταμό προκλήθηκε από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χυμοποίησης.

Σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις, περίπου 1,5 έως 3 τόνοι μαζούτ διέρρευσαν από τις δεξαμενές του εργοστασίου χυμοποίησης «Εσπερίδα», το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί πριν από 13 χρόνια χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Η επιχείρηση απορρύπανσης ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Ιουνίου, όταν έγινε αντιληπτή πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 200 μέτρων.
Στην προσπάθεια απομόνωσης του μαζούτ και της λάσπης που προκλήθηκε συνέβαλε η ΔΕΗ, μέσω του υπευθύνου του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναρίου, ο οποίος διέκοψε την παροχή νερού στη μονάδα, ώστε να μην παρασυρθεί το μαζούτ προς τις αρδευόμενες περιοχές και στον Αμβρακικό Κόλπο.
Παράλληλα, οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναζητούν τους ενόχους της διαρροής, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της επιχείρησης απορρύπανσης.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου