1/7/10

Στο αρχείο οδεύει η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Προς το αρχείο φαίνεται ότι οδεύει για τρίτη φορά η δικογραφία για την επίθεση με βιτριόλι εις βάρος της συνδικαλίστριας κ. Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Δεκέμβριο του 2008. Παρά την προσωπική δέσμευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για συνέχιση της ανάκρισης, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.
Με συνοπτικές διαδικασίες, δυόμισι μήνες μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου για συνέχιση των ερευνών, ο ανακριτής έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία επί των οποίων δύναται να στηριχθεί για την ανεύρεση των δραστών της φρικιαστικής επίθεσης εις βάρος της Κ. Κούνεβα. Κατόπιν αυτών ο εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου προς το δικαστικό συμβούλιο την αρχειοθέτηση της υπόθεσης λόγω έλλειψης στοιχείων.
Ελλείψεις και ολιγωρία
Οι συνήγοροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα, κ. Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού, από την έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης επεσήμαναν τις ελλείψεις που υπήρχαν στη διεξαγωγή των ερευνών, ενώ κατήγγειλαν και ολιγωρία από πλευράς των διωκτικών αρχών.

Ενόψει του κινδύνου η δικογραφία να καταλήξει στο αρχείο, οι συνήγοροι της κ. Κούνεβα προτίθενται να υποβάλουν υπόμνημα στην Εισαγγελία αλλά και στο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας να συνεχισθούν οι έρευνες. Οι συνήγοροι με ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη δημοσίευση της εισαγγελικής πρότασης αφήνουν αιχμές κατά της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ενημέρωση για την πορεία της παράλληλης έρευνας που διενεργείται από την αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, αναφορικά με τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών καθαρισμού. «Ο κίνδυνος της πιθανής πληροφόρησης των δραστών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία για την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα που εμποδίζει τον παθόντα να λαμβάνει γνώση της δικογραφίας και τελικά να απολήγει υπέρ των δραστών, όπως η πρόσφατη εμπειρία με ανάλογες υποθέσεις (π.χ. σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών) αποδεικνύει».
Οι συνήγοροι προτίθενται να ζητήσουν συνένωση των δύο δικογραφιών, «ώστε να έρθουν σε γνώση μας τα στοιχεία που έχουν προκύψει και να συνεχιστεί με νέα δυναμική η ανάκριση για την αποκάλυψη των δραστών».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους οι κ. Βαγιανού και Παπαδάκης αφήνουν αιχμές για ολιγωρία αλλά και παραλείψεις από πλευράς των αστυνομικών αρχών. «Σε μια υπόθεση με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις καμία ολιγωρία και παράλειψη δεν συγχωρείται», αναφέρουν.
Για την επίθεση εις βάρος της Κούνεβα έχει κατηγορηθεί ο Αλβανός Σωτήρης Τζιντζίφι, ο οποίος τελικώς αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.
Πηγή: Έθνος (Ευα Καραμανωλη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου