25/7/10

Τι σπουδάζει η Θεσσαλονίκη

Η κρίση αποτυπώνεται στα μηχανογραφικά

Στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων των υποψηφίων βρίσκονται οι παιδαγωγικές σχολές, η Σχολή Αστυφυλάκων και τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Σχολές μεσαίας βαθμολογίας στη Θεσσαλονίκη, που οδηγούν απευθείας στην επαγγελματική αποκατάσταση, προτίμησαν στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων των υποψηφίων βρίσκονται οι παιδαγωγικές σχολές, η Σχολή Αστυφυλάκων και τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπως τα Λογιστικής και Φυσικοθεραπείας, οι βάσεις των οποίων, όπως φαίνεται, φέτος θα εκτοξευθούν.
Με γνώμονα την οικονομική κρίση και στόχο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών επέλεξαν σχολές που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και βρίσκονται στην πόλη τους. Στις προτιμήσεις τους περιλαμβάνονται και οι παραδοσιακά καλές σχολές, όπως νομικές και ιατρικές, οι οποίες ωστόσο δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών τους.
Αναλυτικά οι προτιμήσεις των υποψηφίων φέτος, όπως καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία που έχουν συγκεντρωθεί από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, έχουν ως εξής:
1) Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ
2) Σχολή Αστυφυλάκων
3) Νομική σχολή ΑΠΘ
4) Ιατρική σχολή ΑΠΘ
5) Τμήμα Λογιστικής ΤΕΙΘ


6) Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ
7) Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
8) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
9) Φιλολογίας ΑΠΘ
10) Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ
11) Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
12) Ψυχολογίας
13) Μαθηματικό ΑΠΘ

"Οι προτιμήσεις δείχνουν αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει. Οι υποψήφιοι στρέφονται σε σχολές που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους και προτιμούν ένα τμήμα ΤΕΙ μέσα στη Θεσσαλονίκη παρά ένα αντίστοιχο τμήμα σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο", εκτιμά ο σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης της εφημερίδας "Μακεδονία".
Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 5.305 μηχανογραφικά δελτία υποψηφίων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και 4.577 μηχανογραφικά δελτία στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους της Δυτικής Θεσσαλονίκης προτίμησαν τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας αλλά και τμήματα των δύο μεγάλων πανεπιστημίων της πόλης που οδηγούν σε περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές. Εντύπωση προκαλούν οι σχολές που επέλεξαν οι περισσότεροι (αριθμητικά) από τους υποψήφιους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Από τους 4.577 υποψήφιους της δυτικής Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι (544) επέλεξαν να συμπεριλάβουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 496 υποψηφίους.

Στις υπόλοιπες προτιμήσεις ακολουθούν: Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Φυσικοθεραπείας ΤΕΙΘ, Φιλολογίας ΑΠΘ, Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πληροφορικής ΑΠΘ, Αυτοματισμού ΤΕΙΘ, Ηλεκτρονικής ΤΕΙΘ, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής ΑΠΘ και Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ.
"Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι βάσεις στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας θα ανέβουν" εκτιμά ο κ Παπαγιάγκου, σχολιάζοντας τις προτιμήσεις των υποψηφίων φέτος ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης επισημαίνει: "Το υψηλό επίπεδο σπουδών και υποδομής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που είναι το τέταρτο σε αριθμό φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, έχει δικαίως κερδίσει την προτίμηση των νέων και αυτό αποτυπώνεται στα μηχανογραφικά των υποψηφίων. Οι σχολές του ΤΕΙ συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Το υψηλό επίπεδο σπουδών και η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν είναι δέλεαρ για τους νέους".
Πηγή: Μακεδονία (Στελίνας Μαργαριτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου