4/7/10

Ρώσος μαθηματικός “σνομπάρει” ένα εκατομμύριο δολάρια

Την απόφασή του να μην αποδεχθεί το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay, το οποίο του απονεμήθηκε τον Μάρτιο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε χθες ο ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ινστιτούτου, “ο δρ Πέρελμαν μας δήλωσε ότι αποφάσισε να μη δεχθεί το βραβείο τού ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το φθινόπωρο του 2010 θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των μαθηματικών”.
Στις αρχές Ιουνίου ο δρ Πέρελμαν δεν παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι προς τιμήν του επειδή έλυσε την “Εικασία του Πουανκαρέ”.
Η λύση τού εν λόγω μαθηματικού προβλήματος, εξάλλου, του χάρισε το 2006 και το μετάλλιο Φιλντς, το οποίο θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών, ωστόσο ο δρ Πέρελμαν είχε αρνηθεί και εκείνη τη διάκριση.
Η “Εικασία του Πουανκαρέ” παρέμενε άλυτη από το 1904, αναφέρεται στη μελέτη σχημάτων, χώρων και επιφανειών και εξηγεί την τοπολογία των πολυδιάστατων αντικειμένων. Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλογικά για την περιγραφή υπερδιάστατων αντικειμένων που είναι αδύνατο να τα δει κανείς. Η εικασία προσπαθεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά των πολυδιάστατων σχημάτων στον χώρο. Από το 1904 που ο Ανρί Πουανκαρέ διατύπωσε το θεώρημα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το αποδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου