29/7/10

Εκατοντάδες κορίτσια στη Βρετανία υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων

Παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει ρητά τη βάρβαρη πρακτική, εκατοντάδες κορίτσια υποβάλλονται κάθε χρόνο στη Βρετανία σε κλειτοριδεκτομή με αποτέλεσμα το σωματικό και ψυχικό τραυματισμό τους, ακόμα και τον πρόωρο θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.
Όπως αναφέρει σε έρευνά του ο Observer, περίπου 500 με 2000 κορίτσια υποβάλλονται συνήθως τα καλοκαίρια σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων στη Βρετανία είτε στο εξωτερικό, από γυναίκες που ζουν στη χώρα ή καλούνται από τρίτες χώρες.
Ο ακρωτηριασμός έχει ανεξίτηλες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Παρά το ότι γίνεται κρυφά και παρά το ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να το αποκαλύψουν, όλο και περισσότερες ζητούν βοήθεια από εξειδικευμένες κλινικές.
Η τελετή γίνεται όταν τα κορίτσια φτάσουν περίπου στην ηλικία των 12 ετών, χωρίς να ζητηθεί η συναίνεσή τους.
Πέρα από το πολύ ισχυρό κίνητρο της παράδοσης, πιστεύεται εξασφαλίζει καθαριότητα και αυξημένη απόλαυση στον άνδρα και μειωμένη για τη γυναίκα για να αποφεύγεται η σεξουαλική ελευθεριότητα εκ μέρους της. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι για πολλές από τις ακρωτηριασμένες γυναίκες η σεξουαλική επαφή είναι μία οδυνηρή εμπειρία.
Παρίσταται πολλές γυναίκες που κατά κύριο λόγο συγκρατούν το κορίτσι για να μην ξεφύγει. Την ‘επέμβαση’ πραγματοποιούν άλλες γυναίκες πολύ συχνά με βρώμικα εργαλεία· οι μολύνσεις, καμιά φορά θανατηφόρες, και η ακατάσχετη αιμορραγία, επίσης θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ο κανόνας. Όσες υπέστησαν τον ακρωτηριασμό περιγράφουν τον εξοντωτικό πόνο που ένιωθαν.
Στη Βρετανία ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται με νόμο από το 1985 με ακόμα αυστηρότερα μέτρα από το 2003 ενώ προβλέπονται και διώξεις για τους γιατρούς που συνεργούν σε αυτόν, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκηθεί.
Ο χριστιανισμός και ο ισλαμισμός είναι αντίθετοι με την πρακτική που φαίνεται ότι ξεκίνησε στην αφρικανική ήπειρο όπου τελείται ακόμα και σήμερα σε 28 αφρικανικές χώρες και μερικές ασιατικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου