29/7/10

Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Η αίτησή μου για αναπηρική χάθηκε σε κάποιο συρτάρι»

Συνέντευξη Κωνσταντίνα Κούνεβα


Eνταφιάζεται» για τρίτη φορά η υπόθεση της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι κατά της μαχητικής συνδικαλίστριας, Κωνσταντίνας Κούνεβα!
Η δικογραφία μετά εισαγγελική πρόταση οδεύει προς το αρχείο, καθώς ο ανακριτής έκρινε ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανεύρεση και σύλληψη των δραστών της άνανδρης επίθεσης σε βάρος της 45χρονης εργαζόμενης σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.
Παρά τη δέσμευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εξιχνίαση της υπόθεσης, την επικήρυξη των δραστών (με το ποσό του ενός 1.000.000 ευρώ), αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για συνέχιση της ανάκρισης, οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.
Ελλιπείς διαδικασίες
Οπως καταγγέλλουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι συνήγοροί της Κ. Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού και Κώστας Παπαδάκης, «η εισαγγελική πρόταση να τεθεί στο αρχείο «αγνώστων δραστών» η δικογραφία για την έρευνα της υπόθεσης είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της ελλιπέστατης ανακριτικής και προανακριτικής διαδικασίας, τις πλημμέλειες και τα λάθη της οποίας στο παρελθόν κατ’ επανάληψη επισημάναμε.


Αυτό που απαιτούμε είναι να συνενωθεί με την υπάρχουσα δικογραφία η, επίσης, εκκρεμής αστυνομική έρευνα του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της ΓΑΔΑ που διεξάγεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής για το ίδιο ουσιαστικά περιστατικό, ώστε να έρθουν σε γνώση μας τα στοιχεία που έχουν προκύψει και να συνεχιστεί με νέα δυναμική η ανάκριση για την αποκάλυψη των δραστών.
Ο κίνδυνος της πιθανής πληροφόρησης των δραστών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς ως δικαιολογία για την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα, που εμποδίζει το θύμα να λαμβάνει γνώση της δικογραφίας και τελικά να καταλήγει υπέρ των δραστών.
Σε μία υπόθεση με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, που έχει ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει κινητοποιήσει συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, καμία ολιγωρία και παράλειψη δεν συγχωρείται», προσθέτουν οι δικηγόροι.
Το «Εθνος της Κυριακής» συνάντησε την Κωνσταντίνα Κούνεβα και μίλησε μαζί της για τον αγώνα ζωής που δίνει καθημερινά.
Την εγκατέλειψαν
Γεννημένη στη Βουλγαρία, ήρθε στη χώρα μας το 2001 λόγω ιατρικών προβλημάτων του ανήλικου παιδιού της, Εμάνουελ. Αγαμη μητέρα, ιστορικός είχε σπουδάσει στην πατρίδα της, δούλευε σαν καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ και ήταν γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).
Η ιστορία της επίθεσής της είναι γνωστή... Ο κύκλος της δημοσιότητάς της θεωρήθηκε από αρκετούς ότι «έκλεισε» όταν διέφυγε τον κίνδυνο και η μητέρα της παρέλαβε από την πολιτεία ένα διαμέρισμα σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Η ίδια πάντως συνεχίζει να βιώνει τον προσωπικό Γολγοθά της.
Η άτυχη εργαζόμενη στην καθαριότητα έκανε 8 χειρουργεία και θα χρειαστεί να κάνει άλλα 10. Εχει αποκατασταθεί μερικώς η όραση στο ένα της μάτι, μιλάει και αναπνέει με τη βοήθεια τραχειοστομίας, την οποία και θεωρεί «το πιο όμορφο κόσμημα στον λαιμό της». Ζει με τον ανήλικο γιο της, τη μητέρα της, την κ. Ελένη και τη μία, πλέον, αποκλειστική νοσοκόμα που της χορηγεί τα... ατελείωτα «κοκτέιλ» φαρμάκων, απαραίτητα για την επιβίωσή της και τη μείωση τον πόνων.
Δεν κατηγορώ αυτούς που μου επιτέθηκαν - Κανένας δεν γεννιέται εγκληματίας,  η κοινωνία γαλουχεί τους δολοφόνους
H ίδια έχει αποστασιοποιηθεί από το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης γιατί αυτό που την απασχολεί είναι η βελτίωση της υγείας της και η σωστή ανατροφή του γιου της. Σ’ αυτό συναντά σημαντικές δυσκολίες, καθώς σε 4 μήνες τελειώνει η 23μηνη αναρρωτική της άδεια και άρα το μοναδικό της εισόδημα!
Οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα στην πρόταση που κατέθεσε προ διμήνου η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας για να μπορέσει να πάρει μία αναπηρική σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος των φαρμάκων της υπερβαίνει το 1/3 του ποσού αυτού. «Δυστυχώς, η πρόταση έμεινε σε κάποιο συρτάρι του αρμόδιου υπουργού. Δεν ξέρω τι θα γίνει», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Κωνσταντίνα.
«Θέλω πρώτα να γίνω ένας κανονικός άνθρωπος. Οπως μου έχουν εξηγήσει οι ιατροί έχω ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μου. Δεν είμαι σε θέση να εργαστώ και μάλλον δεν θα τα καταφέρω ποτέ. Δεν μπορώ ούτε να αυτοεξυπηρετηθώ. Ενώ έχω μάθει να προσαρμόζομαι στις εκάστοτε συνθήκες, βγαίνοντας από το νοσοκομείο ένιωσα ανήμπορη να προσφέρω τη βοήθειά μου στο παιδί μου σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Είχα έντονο τρακ για το πότε και πώς θα τα καταφέρω.
Η ζωή μου απέκτησε νόημα την ημέρα που κατάφερα να διαβάσω τα τετράδια του γιου μου και να τον εξετάσω στα μαθήματά του», αναφέρει και τα μάτια της βουρκώνουν από χαρά.
H Κωνσταντίνα Kούνεβα συγκίνησε την κοινή γνώμη πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Το βιτριόλι «έλιωσε» τα όνειρά της βυθίζοντάς τη σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Την ίδια ώρα οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.
Ωστόσο, όταν την ρωτάς για το αν νιώθει οργή ή μίσος για τους ανθρώπους που της επιτέθηκαν, η απάντησή της μόνο συγκίνηση μπορεί να προκαλέσει. Δεν ξέρεις αν είναι το μεγαλείο της ψυχής της ή ο πλούτος της παιδείας της, που της επιτρέπουν να παραμένει νηφάλια.
«Δεν ένιωσα ποτέ θυμό για τους δράστες και γι’ αυτό δεν νιώθω ότι πρέπει να τους συγχωρέσω. Δεν φταίνε αυτοί γι’ αυτό που μου έκαναν. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται εγκληματίας. Κανένα παιδί που έχει γνωρίσει την οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη δεν ονειρεύεται να γίνει δολοφόνος. Η κοινωνία γαλουχεί τους δολοφόνους. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τον κοινό νου. Οι αρχαίοι δικαίως θεωρούσαν υπέρτατο αγαθό την παιδεία. Σήμερα τα σχολεία κλείνουν, η γνώση εξειδικεύεται και οι φυλακές πολλαπλασιάζονται».
Δυσοίωνο μέλλον
Η προσωπική της περιπέτεια θεωρεί ότι είναι το ελάχιστο μπροστά σ’ αυτά που βιώνουν και έπονται για τους εργαζόμενους στη χώρα μας. «Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και το αύριο δεν είναι ευοίωνο». Οσο για το αν είναι πρόθυμη να ενταχθεί στους κόλπους κάποιου κομματικού σχηματισμού, - όπως φημολογούνταν προ καιρού- η ίδια αναφέρει, «το κάθε κόμμα είχε, έχει και θα έχει επιδίωξη την επέκταση και παγίωση της επιρροής του σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων κι όχι την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό μου είναι αδιανόητο να συνδράμω κάποιους σ’ αυτόν τον νοσηρό σκοπό. Για μένα η πιο επαναστατική πράξη είναι η κριτική σκέψη και η δημιουργία ανεξάρτητων συλλογικοτήτων».
Η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς να ρωτήσουμε για τα μελλοντικά της σχέδια. «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνω καλά. Ωστόσο όνειρα δεν κάνω και ζω την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία γιατί δεν ξέρουμε τι έρχεται? Υπάρχει μία παροιμία στα μέρη μου που λέει, μία αναπνοή η επόμενη ζωή...». Και γελώντας, συμπληρώνει «και το έχω βιώσει?».
Οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα στην πρόταση που κατέθεσε προ διμήνου η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας ώστε να χορηγήθεί στην Κ. Κούνεβα μία αναπηρική σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως! Σημειωτέον, το κόστος των φαρμάκων της υπερβαίνει το 1/3 του ποσού αυτού.
Πηγή: Έθνος (Μαρία Ζιωζιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου