2/7/10

Τέλος στην στρατιωτική θητεία για τους Σουηδούς



Μετά από σχεδόν ένα αιώνα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η Σουηδία ανακοίνωσε την κατάργηση της και τη σταδιακή αντικατάσταση με επαγγελματίες οπλίτες, μέχρι το 2014.


Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θεσπίστηκε στη Σουηδία το 1901. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια δεν ήταν πραγματικά υποχρεωτική, καθώς έμεναν να κάνουν τη θητεία τους μόνον όσοι ήθελαν από τους νέους που παρουσιάζονταν υποχρεωτικά στο στρατολογικό γραφείο.
"Η στρατιωτική θητεία τερματίζεται από σήμερα στη Σουηδία. Ήταν καιρός", σχολιάζει η εφημερίδα Dagens Nyheter στο σημερινό κύριο άρθρο της. "Η θητεία είχε γίνει ντεμοντέ και αναποτελεσματική" μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γράφει η εφημερίδα.
Η Σουηδία, η οποία είχε παραμείνει ουδέτερη στους δύο παγκόσμιους πολέμους, είχε εκπονήσει κατά τον Ψυχρό Πόλεμο σχέδια επιστράτευσης 500.000 στρατιωτών σε μια χώρα που εκείνη την εποχή είχε περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους.
Στις περιόδους των μεγαλύτερων εντάσεων με τον ανατολικό συνασπισμό, σχεδόν το 85% των ανδρών έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους, με περίπου 50.000 κληρωτούς σε μια ηλικιακή ομάδα 60.000 ανδρών. Όμως ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε περίπου 5.000 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία από το 1980 υπήρχαν και μερικές εκατοντάδες γυναίκες.
Πηγή: astrofegia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου