2/7/10

Κακουργηματικές διώξεις μελετά η Eισαγγελία για τη μεταφορά των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις απευθείας αναθέσεις που υπογράφονταν από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης

Το ενδεχόμενο ν' ασκηθούν κακουργηματικές ποινικές διώξεις για τις απευθείας αναθέσεις που υπογράφονταν από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των μαθητών εξετάζουν οι δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, η δικογραφία που σχηματίστηκε επιστρέφεται στην Eισαγγελία ώστε να διερευνηθεί «η περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης ελάττωσης της δημόσιας περιουσίας».

Το βούλευμα αναφέρεται στην έρευνα που διενεργήθηκε έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει το Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενος από το ΛΑΟΣ, Δημήτρης Τσιπίδης. Μετά τη μήνυση διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδη, και του αντινομάρχη, Γιώργου Τσαμασλή, και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος σε βάρος των εκπροσώπων των εταιριών στις οποίες ανατέθηκε η μεταφορά των μαθητών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος «απορροφάται» απ' αυτό της απιστίας, ενώ γίνεται λόγος και για το νόμο 3731/2008 με τον οποίο «νομιμοποιήθηκαν» οι συμβάσεις για τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Δεν εισάγει λόγο άρσης ή εξάλειψης του αξιόποινου των αδικημάτων που αφορούν τις καταρτίσεις των συμβάσεων αλλά σκοπός του νόμου ήταν να εγκριθούν οι υπογραφές που καταρτίστηκαν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα. Ακόμη στο ίδιο βούλευμα μνημονεύεται και το το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση της μεταφοράς μαθητών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας και στο οποίο γίνεται λόγος για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
Μεταξύ άλλων στο πόρισμα αναφέρεται ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2004-2005 δαπανά 2.253.623 ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση. Το έτος 2005-2006 η υπέρβαση ανέρχεται σε 4.905.783 ευρώ. Το έτος 2006-2007 η υπέρβαση ανέρχεται σε 4.113.972 ευρώ. Το σχολικό έτος 2005-2006 η νομαρχία αναθέτει απευθείας εννέα δρομολόγια με ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη της τάξεως των 857 ευρώ με την τιμή των 2.795 ευρώ, δηλαδή υπέρβαση της τάξεως του 300% (σελίδα 29 του πορίσματος), ενώ κατά το ίδιο σχολικό έτος αναθέτει απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώ (σελίδα 29 του πορίσματος). Σημειώνεται ότι το Πανόραμα είναι αστική περιοχή και οι μαθητές πρέπει να μετακινούνται με δική τους δαπάνη καταβάλλοντας μειωμένο εισιτήριο κατά 50%.
Πηγή:  Αγγελιοφόρος (Βασίλης Κυριακούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου