7/7/10

Άνοιξε το Μουσείο της Ρωµαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη

 Ένα καινούριο µουσείο απέκτησε η Θεσσαλονίκη, ύστερα από πολυετείς εργασίες ''κατ-έγερσής'' του (πρόκειται για υπόγειο χώρο). Ουσιαστικά είναι ένα µουσείο της πόλης, καθώς στον χώρο του παρουσιάζονται ευρήµατα που αφορούν 23 αιώνες ''ζωής'' της (από τον 3ο π.Χ. αιώνα έως και τον 20ό µ.Χ.).

Η ίδρυση και η δηµιουργία του µουσείου είχαν ανακοινωθεί προ δεκαπενταετίας, µετά τη δηµοσιοποίηση σειράς εντυπωσιακών ευρηµάτων στον χώρο. Η Ρωµαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου αιώνα µ.Χ. και αποτέλεσε µέχρι τον 5ο αιώνα το διοικητικό κέντρο της πόλης. Η αποκάλυψή της έγινε µε τις ανασκαφές του 1962, ενώ οι εργασίες ανάδειξής της άρχισαν το 1989 και δηµιούργησαν έναν σηµαντικό επισκέψιµο χώρο στην καρδιά της πόλης.
Η λειτουργία του µουσείου ανακοινώθηκε εκτάκτως και απροειδοποίητα το περασµένο Σάββατο από το Υπουργείο Πολιτισµού & Toυρισμού, παρά το ότι οι εργασίες κατασκευής και «στησίµατος» των εκθεµάτων ήταν ολοκληρωµένες εδώ και έναν χρόνο.
Η ανέγερση και η έκθεση αρχαιοτήτων σε αυτό έγιναν στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στο νέο µουσείο παρουσιάζονται εντυπωσιακά εκθέµατα κυρίως της ρωµαϊκής περιόδου, όπως το ελληνιστικό βαλανείο, το αρχαίο πορνείο που βρέθηκε στον χώρο, η καθαυτό κατασκευή της Αγοράς, ταπρώτα δηµόσια οικοδοµήµατα µέσα στον 1ο αιώνα µ.Χ., τονοµισµατοκοπείο, το ωδείο κ.ά.
Πέρα από τα στοιχεία για τα κτίρια της Αγοράς, παρουσιάζεται η κρήνη πουανασκάφηκε πρόσφατα και σχετίζεται µε τη Στοά Μαγεµένων, ενώ στη διαχρονική παρουσίαση του χώρου εντάσσονται και ευρήµατα µετά τηνεγκατάσταση των Ισπανοεβραίων (16ος αιώνας), όπως και στοιχεία για την πυρκαγιά του 1917.
Το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και του μουσείου του είναι 08.30 π.μ.- 3 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Πηγή: Τα Νέα

2 σχόλια:

  1. !!ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΣΤΟ ΜΟΥΣΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ..........Ο ΛΟΓΟΣ........ΕΧΕΙ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ... ΑΛΗΘΕΥΕΙ?????????????
    Popi Pirounaki
    travel and tourism consultant

    ΑπάντησηΔιαγραφή